Republica Moldova a fost dintotdeauna teritoriul canonic al BOR
07.11.2007, Bucureşti (Catholica) - Problema canonicităţii Bisericii Ortodoxe Ruse şi a Bisericii Ortodoxe Române de pe teritoriul Republicii Moldova va constitui una dintre temele pe care delegaţia Patriarhiei Române le va pune în discuţie, cu prilejul întâlnirii pe care urmează să o aibă cu reprezentanţii Patriarhiei Rusiei, a declarat marţi, 6 noiembrie 2007, pentru Rompres, Episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul, care va face parte din delegaţia BOR.
„Trebuie să recunoaştem că Patriarhia Moscovei are încă o problema de înţelegere a chestiunilor contemporane bisericeşti. Ea acuză Patriarhia Română că, prin reactivarea celor trei episcopii din Republica Moldova, a intrat în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. De aceea, noi, la dialog, vom pune problema canonicităţii Bisericii Ortodoxe Ruse şi a Bisericii Ortodoxe Române în teritoriul actual al Republicii Moldova. (…) Vom face o incursiune în istorie ca să arătăm că teritoriul actual al Moldovei a fost dintotdeauna teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat PS Câmpineanul.
PS Câmpineanul a afirmat că apartenenţa Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Rusă nu se justifică, în condiţiile în care, după 1990, Moldova a devenit stat independent. „Era de aşteptat ca Patriarhia Rusă să nu mai aibă nici o jurisdicţie în acest teritoriu, dar nu ne-am aşteptat să înţeleagă aceste schimbări. De aceea, Biserica Ortodoxă Română şi-a exprimat acordul să existe o Mitropolie care să ţină de Patriarhia Rusă, pentru că în Republica Moldova locuiesc aproximativ un milion de ucraineni şi de ruşi, dar şi 3,5 milioane de români, de care BOR se simţea îndreptăţită să se îngrijească din punct de vedere pastoral”.
El a mai spus că implicarea Patriarhiei Române s-a limitat la ajutorul spiritual şi material pe care l-a acordat Mitropoliei Basarabiei. „BOR nu are nici un beneficiu din Basarabia, ci, dimpotrivă, suportă cheltuieli cu salariile pentru preoţi, cărţi şi veşminte… Noi nu facem decât să-i ajutăm pentru că sunt români, sunt fraţii noştri”, a spus PS Ciprian Câmpineanul.
În opinia sa, cele două biserici autocefale „trebuie să intre în comuniune” şi să-şi recunoască reciproc structurile din Republica Moldova. „Este adevărat că au acelaşi teritoriu canonic, dar au turme cuvântătoare diferite, parohii diferite”, a precizat el. A mai subliniat că, potrivit canoanelor, nu este normal să existe într-un oraş doi episcopi, însă acest lucru se poate întâmpla „daca se produce o înţelegere între două Biserici autocefale surori cu privire la găsirea unui pogorământ de la canoane”.