Plante biblice pentru apartamentul Papei
30.11.2007, Roma (Catholica) - Unele plante ale Grădinii Botanice din Napoli, mai exact cele citate în Biblie, înfrumuseţează apartamentul Papei Benedict al XVI-lea. Darul horticol a fost făcut Papei miercuri, 28 noiembrie 2007, după audienţa generală, de către Cardinalul Crescenzio Sepe, Arhiepiscop de Napoli, împreună cu Paolo de Luca, directorul Grădinii Botanice din cunoscuta localitate italiană, informează Radio Vatican. Speciile de plante „biblice” dăruite Papei din în număr de douăsprezece, printre acestea numărându-se smirna, cunoscută şi cu numele de granat, arbustul de tămâie, neghina şi tamarisca, fiecare în propriul ghiveci prevăzut cu un bilet ce conţine pasajul biblic în care este menţionat numele plantei respective.
Într-un interviu pentru Radio Vatican, Cardinalul Sepe confirmă faptul că darul inedit a venit în urma entuziasmului manifestat de Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia recentei vizite la Napoli: „Responsabilii Grădinii Botanice s-au oferit să-i arate Papei aceste plante biblice. Văzând explicaţiile – cu referiri biblice – ce însoţesc fiecare dintre aceste plante, Papa a manifestat un interes deosebit. Când i-am telefonat apoi, exprimând intenţia acestui dar, a fost foarte bucuros şi astfel s-a realizat această donaţie”. Întrebat ce alte roade a adus pentru oraş această vizită, Cardinalul a răspuns: „Sfântul Părinte a dat un impuls puternic atât realităţii religioase cât şi celei civile şi a încurajat în sensul unei mai mari implicări pentru revigorarea acestui oraş ce pare cam obosit şi bolnav, şi care are nevoie de îngrijiri”.
Inspirată de vizita Papei este şi seria de întâlniri organizate în perioada Adventului cu titlul „În dialog cu oraşul”, ce vor pune faţă în faţă oameni de cultură şi locuitori din Napoli. „În fiecare zi de miercuri, în perioada Adventului, vor avea loc în domul din Napoli aceste dezbateri ce urmăresc redarea încrederii şi a speranţei, şi mai ales ieşirea din acea resemnare ce seamănă mai ales cu un soi de fatalism, şi care-i loveşte pe mulţi. Din acelaşi motiv am organizat – în catedrala din Napoli – întâlnirea de rugăciune împotriva violenţei, când am îndemnat la depunerea cuţitelor la picioarele crucii, oferind în schimb centre parohiale informatice pentru tineri. Sunt mici proiecte, dar au avut un puternic ecou pozitiv mai ales în rândul tinerilor. Prin intermediul acestor dialoguri cu cetăţenii oraşului, încercăm să găsim împreună mijloacele practice prin care să reuşim să actualizăm şi să dăm conţinut acestei speranţe”.