LC: Gloria in Excelsis Deo
01.12.2007, Roma (Catholica) - Ultimul număr din acest an din Lumea Catholica include şi un articol dedicat cântului gregorian. Acesta tratează în prima parte două probleme: De ce revine cântul gregorian?, respectiv Ce este cântul gregorian? Se aminteşte că „Pontificatul Papei Benedict al XVI-lea a fost marcat de noi eforturi de promovare a excelenţei în muzica sacră. Exortaţia sa apostolică din luna martie, Sacramentum Caritatis, încurajează predarea cântului latin în seminarii şi folosirea lui în liturgii, cu un accent special pe întâlnirile internaţionale. Sfântul Părinte afirma cu o altă ocazie, în iunie 2006, că `o autentică actualizare a muzicii sacre poate să aibă loc doar înscriindu-se în linia marii tradiţii a trecutului, a cântului gregorian şi a polifoniei sacre` (polifonia este muzica interpretată de mai multe voci cântând bucăţi diferite, care se armonizează).”
Dar cu toate acestea cântul gregorian rămâne izolat. Autorii articolului, Arlene Oost-Zinner şi Jeffrey Tucker, explică în acest sens: „Mulţi păstori cărora le lipseşte experienţa cântului gregorian sunt îngrijoraţi de ideea de a aduce ceva nou în comunităţile lor de credincioşi sau în coruri. Dar la urma urmei nu este vorba de o simplă schimbare: este o mişcare în direcţia împlinirii dorinţei Bisericii. Aşa cum ne aşteptăm la un anumit tip de muzică într-o sală de operă sau la un restaurant, la fel există un tip special de muzică potrivit Liturghiei. Cu toţii ştim despre vrajba care există când este vorba de muzica liturgică. Dar cântul gregorian aduce o paşnică a treia variantă. El poate fi atractiv pentru toţi credincioşii, cu condiţia să fie prezentat bine. Cântul gregorian uneşte generaţiile în viaţă şi ne uneşte cu catolicii din toate timpurile şi din toate locurile. El nu există ca o declaraţie limitată în timp despre o modă muzicală, ci este în fapt un mijloc melodic de rugăciune comunitară mereu actual. Cântul gregorian încurajează reverenţa, rugăciunea şi conştientizarea scopului transcendent al acţiunii liturgice. El catehizează şi astfel slujeşte scopului evanghelizării.”
„Da, introducerea cântului gregorian înseamnă schimbare. Învăţarea lui va cere efort şi răbdare ce se numără în ani, nu în săptămâni sau luni. Dar odată ce terenul este pregătit, solemnitatea cântului gregorian poate să prindă rădăcini şi să crească, convingându-i pe oameni de valoarea sa în a fi ascultat şi cântat. A-l cânta este mult mai convingător decât a discuta despre el.” Vă invităm să citiţi întreg articolul la adresa www.Lumea.Catholica.ro.