Papa i-a scris Patriarhului ecumenic Bartolomeu
02.12.2007, Istanbul (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea, într-o scrisoare trimisă Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, afirmă că doreşte ca dialogul dintre catolici şi ortodocşi să progreseze spre acea unire pe care Cristos însuşi a dorit-o. O delegaţie a Vaticanului, condusă de Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a transmis scrisoarea liderului ortodox vineri, în sărbătoarea Sf. Andrei, patronul Patriarhiei ecumenice. De asemenea Cardinalul i-a oferit Patriarhului un exemplar semnat al enciclicii „Spe salvi” şi o reproducere după „Mielul mistic” din domul bisericii Sf. Vital din Ravenna, Italia.
Vizita are loc în cadrul tradiţional al schimbului de delegaţii la sărbătorile patronale: Patriarhul Bartolomeu trimite o delegaţie la Roma pentru 29 iunie, sărbătoarea Ss Petru şi Paul, iar Papa trimite o delegaţie la Istanbul la 30 noiembrie, sărbătoarea Sf. Andrei. Anul trecut Sfântul Părinte a condus personal delegaţia. În scrisoarea amintită, Papa Benedict aminteşte vizita sa la Istanbul şi spune că practica schimbului de delegaţii reprezintă un autentic semn al „angajamentului Bisericilor noastre la o mai profundă comuniune, întărită de relaţiile personale cordiale, de rugăciune şi de dialogul în iubire şi adevăr”.
Referindu-se la a X-a sesiune plenară de dialog teologic internaţional, desfăşurată în octombrie la Ravenna, Papa spune că chiar dacă întâlnirea „nu a fost lipsită de dificultăţi, mă rog fierbinte ca acestea să fie cât mai rapid clarificate şi rezolvate, pentru ca să poată să existe o deplină participare la a XI-lea sesiune plenară şi la următoarele iniţiative care urmăresc să continue dialogul teologic în iubire şi bună înţelegere.” Sfântul Părinte continuă: „Într-adevăr, munca noastră spre unitate este în conformitate cu dorinţa Domnului nostru Isus Cristos. În aceşti primi ani ai mileniului III, eforturile noastre sunt mai urgente datorită numeroaselor provocări cu care se confruntă creştinii, la care trebuie să răspundem cu o singură voce şi cu convingere.”
Într-un comunicat publicat joi de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor se spunea că atât Roma cât şi Constantinopolul, „după ce s-au dedicat în diferite feluri reactivării dialogului teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe”, privesc spre concluziile sesiunii plenare „cu sentimente de speranţă”. Documentul final al întâlnirii „poate în fapt să încurajeze continuarea dialogului şi constituie primul pas în direcţia aprofundării acelor teme dureroase care împiedică deplina comuniune dintre creştinii din răsărit şi apus”.