Un nou Rector la Colegiul Pontifical Pio Romeno
28.01.2008, Roma (Catholica) - Zi de sărbătoare la Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma, singurul aşezământ românesc patronat de Sf. Scaun la Roma, destinat, potrivit dorinţei întemeietorului – Papa Pius al XI-lea – formării viitorilor preoţi pentru Biserica Greco-Catolică Română. În prezenţa reprezentanţilor Sf. Scaun, şi în mod special a Prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, a avut loc sâmbătă, 26 ianuarie 2008, ceremonia investirii oficiale ca Rector al Colegiului „Pio Romeno” în persoana părintelui Claudiu Pop, fost rector al Misiunii Greco-Catolice de la Paris, aflăm de pe BRU.ro. Au participat PS Alexandru, Episcopul Lugojului, împreună cu PS Mihai, Episcop Auxiliar de Alba-Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Bucureşti, şi care a asumat de-a lungul anilor funcţiile de Vicerector şi ulterior Rector al Colegiului, până la alegerea sa întru arhierie. A fost prezent şi ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, dl. Marius Lazurcă. Din partea Ambasadei pe lângă Statul Italian, a participat dl. George Bologan, purtător al mesajului noului ambasador al României în Italia, dl. Răzvan Rusu. Printre numeroşii oaspeţi prezenţi s-au remarcat rectorii Colegiilor Pontificale Orientale din Roma.
După celebrarea slujbei Acatistului Maicii Domnului în biserica Colegiului cu hramul Buneivestiri, a urmat prânzul festiv, prilej cu care noul Rector, părintele Claudiu Pop, a mulţumit Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România precum şi Congregaţiei pentru Bisericile Orientale pentru încrederea acordată în noua sa misiune. Exprimându-şi dorinţa ca mandatul său în sânul Colegiului românesc de la Roma să fie unul de continuitate, înspre călăuzirea generaţiilor de seminarişti spre Taina Preoţiei, părintele Pop a elogiat meritele predecesorilor săi, părintele Olivier Raquez, prezent la sărbătoare, şi ale părintelui Mihai Frăţilă, acum Episcop, în edificarea morală a generaţiilor de studenţi. Mesajul Preafericirii Sale Arhiepiscopul Major a fost citit de către pr. William Bleiziffer, notarul Sinodului Episcopilor BRU. Adresându-se noului Rector, PF Lucian, i-a mulţumit pentru smerenia şi dăruirea de a fi acceptat noua misiune, asigurându-l de preţuirea şi sprijinul întregului Sinod al Episcopilor greco-catolici. Adresându-se apoi Preasfinţiei Sale Episcopului Mihai, Arhiepiscopul Major i-a mulţumit pentru asidua activitate desfăşurată de-a lungul anilor în formarea noilor generaţii de preoţi, exprimând convingerea că prezenţa sa va rămânea mereu întipărită în inimile seminariştilor, şi reprezintă cel mai important semn al valorii slujirii sale în mijlocul comunităţii credincioşilor. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România l-a rugat pe Cardinalul Leonardo Sandri să îi transmită Papei Benedict al XVI-lea expresia celor mai vii sentimente de recunoştinţă, de comuniune şi fidelitate faţă de Scaunul Apostolic al Romei, pentru toată grija pe care Sfântul Părinte şi autorităţile Congregaţiei pentru Bisericile Orientale o manifestă în viaţa şi lucrarea Bisericii Greco-Catolice.
Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, şi-a manifestat bucuria de a fi prezent cu această fericită ocazie, exprimându-şi totodată dorinţa de a vizita Biserica Greco-Catolică acasă, în România, dar şi toată preţuirea şi prietenia pentru Biserica Greco-Catolică din ţară, precum şi pentru comunitatea Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. Prezenţi la Roma, cei doi Ierarhi greco-catolici au celebrat Sf. Liturghie duminică 27 ianuarie 2008, PS Mihai – la Radio Vatican, iar PS Alexandru în mijlocul credincioşilor de la parohia greco-catolică „Preasfântul Mântuitor” alle Coppelle. Noul Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”, părintele Claudiu Pop, născut pe 22 iulie 1972, a fost hirotonit preot pentru Eparhia de Oradea în 23 iulie 1995. După un an de studii la Facultatea de Chimie din Bucureşti intră în Seminar, fiind trimis la Roma în anul 1991 cu o bursă de studii la colegiul Pio Romeno, şi fiind titular al Masterului în Teologie, în anul 1999. A obţinut doctoratul în Teologie Spirituală la Universitatea Pontificală „Gregoriana”, în martie 2007. Între anii 1995-1999 a fost asistentul rectorului bisericii româneşti Coppelle din Roma, iar în intervalul 1999-2001 vicar al parohiei greco-catolice „Sf. Gheorghe” din Paris, urmând ca între anii 2001 şi 2007 să îndeplinească misiunea de rector al Misiunii Greco-Catolice române de la Paris. (Corespondenţă semnată de Cristian Crişan pentru BRU.ro)