Arhiepiscopul Hilarion deplânge creştinismul care cedează
30.01.2008, Vatican (Catholica) - Arhiepiscopul ortodox rus Hilarion Alfeyev al Vienei a criticat creştinismul „corect din punct de vedere politic”, şi a denunţat prejudecăţile anti-creştine din Europa, în discursuri publice provocatoare din ultima săptămână. În 22 ianuarie 2008, într-un discurs adresat Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Austria, prelatul rus a spus că unii lideri creştini, în dorinţa lor de a fi acceptaţi în lumea modernă, îşi conduc oamenii pe „drumul direct către prăbuşirea spirituală”. „Creştinismul care a cedat nu va putea să se opună provocărilor lumii moderne”, a susţinut Arhiepiscopul Hilarion. Pentru a-şi menţine puterea lor, a spus el, grupurile creştine trebuie să adere la Evanghelie şi nu să caute acomodarea la lumea seculară.
Trei zile mai târziu, într-o întâlnire a liderilor ortodocşi cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Arhiepiscopul rus a susţinut un lucru similar dintr-o perspectivă diferită, insistând asupra faptului că guvernele europene trebuie să recunoască şi să respecte rădăcinile lor culturale creştine. Dacă principiile morale creştine sunt ignorate, a argumentat el, baza unei culturi europene comune se va pierde. Arhiepiscopul Hilarion a avertizat că în practică, creştinismul este sub atac în Europa de astăzi. „Auzim adesea despre anti-semitism şi islamofobie, şi foarte puţin se spune despre creştinofobie”, a spus el.
Asa este: nu dogma se „potriveste„ dupa societate – ci societatea se modeleaza dupa dogma. Arhangelul Mihail nu a cautat „correctitudine politica„ cand l-a prabusit in Iad pe Lucifer – ci corectitudinea Caii lui Dumnezeu – care este Una si pe vecie. Evitarea, de ani de zile, la liturgiile din Saptamana Sfanta, a Evangheliei lui Matei (mai ales M 27, 11-M 27, 26) este poate correctitudine dar n-a slabit cu nimic asaltul Cristianofob – in schimb randurile credinciosilor par mai curand sa scada.
Traditiile crestine ale Europei au fost sustinute si de Sf. Parinte de pioasa amintire Papa Ioan Paul al II-lea, dar elaboratorii constitutiei europene nu au vrut sa tina seama de aceasta. Iata ca un lider al Bisericii ortodoxe sustine acelasi lucru, fapt ce imi intareste convingerea ca Biserica este una, sfanta, universala si apostolica si pentru aceasta unitate trebuie sa militam neobosit, fara insa a deveni fundamentalisti.
Sper ca si politicienii isi vor aminti ca la botez au fost imbracati in Cristor.
A. Mosoia