A da pomană este o sursă de bucurie
06.02.2008, Vatican (Catholica) - A da pomană este o sursă de bucurie, şi prin acest lucru lumea poate vedea că pacea şi fericirea nu sunt realităţi distante, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pr. iezuit Federico Lombardi. Directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun a reflectat asupra Mesajului pentru Postul Mare al Papei Benedict al XVI-lea, în cadrul programului săptămânal „Octava Dies” al televiziunii Vaticanului. „Noi nu trăim penitenţa creştină închişi în noi înşine; nu îi poate lipsi o dimensiune socială de deschidere activă către ceilalţi, începând de la aceia care sunt în nevoi, depăşind egoismul şi ataşarea faţă de posesia exclusivă a propriilor noastre bunuri”, a explicat el.
Pr. Lombardi a continuat: „În orice caz, este o problemă atât de reală şi profundă a realităţii umane încât este uşor să o recunoaştem prezentă şi în celelalte mari experienţe religioase. Papa reaminteşte învăţătura perenă a Bisericii, potrivit căreia bunurile pământului sunt destinate tuturor, şi noi suntem administratorii lor, mai mult decât proprietarii lor. Să ne amintim că Biserica nu poate creşte ca şi comunitate fără o solidaritate efectivă în interiorul ei. Colectele care se fac în multe părţi ale lumii manifestă adesea o mare generozitate, şi dau mărturie de faptul că poporul creştin este conştient de datoria sa”.
Pr. Lombardi a arătat că mesajul papal s-a concentrat pe „un aspect deosebit de profund şi semnificativ al pomenii: bucuria”. Sfântul Părinte „reaminteşte cuvintele Scripturii: `Este mai mare bucurie a da decât a lua` şi evocă experienţa de bucurie care este simţită în darul gratuit, dat din iubire, chiar şi în lucrurile mici”, a spus iezuitul. „Dumnezeu Tatăl recompensează generozitatea faţă de aceia care sunt în nevoi cu o binecuvântare a `păcii, satisfacţiei şi bucuriei interioare`”. „Aceasta este una dintre dovezile concrete – am spune `experienţiale` – ale prezenţei şi acţiunii Duhului Sfânt, care este dat tuturor, uşor şi cu generozitate, când facem doar un pas pentru a ieşi din egoism şi a intra într-o lume a gratuităţii şi a iubirii”, a adăugat pr. Lombardi. „Sperăm să facem acest lucru des în acest Post Mare, pentru ca lumea din jurul nostru să vadă de asemenea că drumul păcii şi al bucuriei nu este îndepărtat şi imposibil, ci aproape şi la îndemână. În fiecare zi.”