Conferinta „Vatican in aeternum”
12.02.2008, Suceava (Catholica) - Program CONFERINŢELE BIBLIOTECII: BUCOVINA, BRANDUL ROMÂNIEI PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ:
Subprogramul: Seria de conferinţe cu tema ARTĂ ŞI CIVILIZAŢIE ÎN EUROPA:
– „VATICAN IN AETERNUM” – VASILE M. DEMCIUC
în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”, joi, 14 februarie, ora 18.
Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” va găzdui joi, 14 februarie, ora 18, în cadrul Programului Conferinţele Bibliotecii – Bucovina: Brandul României pentru Uniunea Europeană, lansarea ciclului de întâlniri lunare pe tema „Artă şi civilizaţie europeană” cu prof. univ.dr. Vasile M. Demciuc, de la Facultatea de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Prima întâlnire va oferi o conferinţă şi video proiecţii pe tema „Vatican in aeternum”, prilejuit de împlinirea la 11 februarie 2008 a 79 de ani de la semnarea Acordului de la Lateran care consfinţea naşterea Statului Vatican. Profesorul Vasile M. Demciuc aduce în exclusivitate imagini inedite de la Vatican (unde efectuează o cercetare ştiinţifică prestigioasă) şi din Bazilica San Giovanni in Laterano.
Profesorul Vasile M. Demciuc va vorbi şi despre recenta sa carte „Vatican – Istorie, credinţă şi artă”, vol.I (cu o prefaţă de acad. Răzvan Theodorescu), apărută la finele anului 2007 şi care se bucură de o bună receptare la public.
Conferinţa va fi moderată de scriitoarea Angela Furtună, iniţiatoarea programului Conferinţele Bibliotecii, lansat de Ziua Europei din anul 2006.
Statul Vatican a fost creat în 1929 prin Acordul de la Lateran şi este distinct faţă de Sfântuş Scaun, fiind un instrument important dar nu şi esenţial al acestuia. Sfântul Scaun a existat în mod continuu ca entitate juridică încă din timpul Imperiului Roman şi a fost recunoscut internaţional ca o putere şi o entitate independentă şi suverană din vremea antichităţii târzii şi până în zilele noastre, excepţie făcând întreruperea soldată cu privarea de teritorii (1870 – 1929).
Sfântul Scaun posedă cel mai vechi serviciu diplomatic cu activitate continuă din lume, datând dinaintea AD 325, prin legaţia Conciliului de la Nicea. Ambasadorii sunt acreditaţi de Sfântul Scaun, niciodată de Oraşul Stat Vatican.
Acordul de la Lateran a fost semnat la 9 februarie, iar la 9 iunie a fost ratificat acordul dintre Sfântul Scaun şi Regatul Italiei.
Scriitoare drd. Angela Furtună
Coordonatoare Proiect Conferinţe
Director Biblioteca Bucovinei
prof. drd. Gabriel Carabus
anunţ trimis de Angela Furtuna