Petiţie pentru o a cincia dogmă mariană

5 răspunsuri

 1. Ana D spune:

  Vestea aceasta mi-a adus multa bucurie!
  Va rog sa vizitati: http://www.de-vrouwe.net, unde in limbi de circulatie internationala, dar si in poloneza, veti descoperi izvorul acestei initiative!
  Va rog: unde se poate citi scrisoarea in engleza?
  Multumiri,
  Ana D

 2. Radu spune:

  Imi cer scuze, dar sa simt nevoit sa remarc unele aspecte care ar putea deveni periculoase pt ceea ce se cunoaste a fi dogma cristologica. Mie personal mi se pare ca aceasta titulalura adusa Sf. Fecioare este un pic gresit formulata. Ideea de co-rascumparatoare denatureaza valoarea Unicului Rascumparator care este Isus Cristos. Nu poti pune pe Isus pe acelasi plan cu Sf. Fecioara ca fiind mijlocitoare cu Unicul mijlocitor e total gresita exprimarea, si eretica . Isus este Dumnezeu adevarat, iar Sf. Fecioara este om, formularea e dezastroasa si duce la grerseli enorme de cristologie si mariologie. Tot ceea ce pune pe Sf. Fecioara mai presus sau asemenea persoanei divine este gresit in totalitate si incalca prevederile conciliilor ecumenice de la Constantinopol si Efes. Este bun in dorinta, ceea ce acesti cardinali au cerut, un mai mare devotament si o consacrare speciala. Cu aceasta sunt de acord, dar niciodata nu mi se va parea corect si acceptabil de a pune persoana Sf. Fecioara inaintea sau mai presus sau egala cu persoana Mantuitorului care nu trebuie sa uitam este Dumnezeu. Cine e mai important Isus ca e Dumnezeu si creator inclusiv al Sf. Fecioare sau Sf. Fecioara ca l-a nascut pe Isus si a dat exemplu acestei lumi de devotament total in Dumnezeu si nu in ingeri sau sfinti sau orice putere cereasca….. .

 3. Toma Radu spune:

  Daca a existat in istoria omenirii un om care a spus un DA total lui Dumnezeu, acest om a fost Sf. Fecioara Maria. De altfel, stim ca ea fusese aleasa mai dinainte de Dumnezeu pentru a naste pe Mantuitorul. La vestirea ingerului Gabriel, ea doar a confirmat prin acel „Fiat„ ceea ce Dumnezeu stabilise deja. Deci rolul ei in istoria mantuirii este esential. Totusi, va trebui sa se aiba grija ca, prin elaborarea de noi dogme, sa nu se submineze autoritatea dumnezeiasca a Mantuitorului, prin ridicarea Mariei la acelasi rang cu El. Sf. Fecioara este „roaba Domnului„, credincioasa si docila prin excelenta fata de Cuvantul lui Dumnezeu, dar ramane o creatura, chiar daca preasfanta si neatinsa de pacat. Ar fi necesara o dogma de sinteza in mariologie, dar in formularea ei sa lucreze realmente Duhul Sfant, pentru a nu cadea in erezie.

 4. Doru-Mihai spune:

  Astfel de lucruri sunt prea serioase pentru a fi tratate emotional: idei, impulsuri, conjuncturi-toate vin si trec. Adevarurile revelate, dogma, Sfintii Parinti ai Bisericii-toate acestea sunt imuabile, sunt asa cum au fost: in principio, nunc, semper et in saecula saeculorum. Diavolul exista si are cele mai neasteptate infatisari si amagiri. Sa dea Dumnezeu ca muzica de sirene amagitoare sa gaseasca surde urechile noastre.

 5. Anonim spune:

  Ma rog ca Duhul Sfant care nu a parasit niciodata Biserica sa nu ii lase pe prelati sa propage o asemenea dogma falsa care nu va face altceva decat sa produca schisme. Este suficient doar ca sa citim scrisorile lui Paul, daca bunul simt nu ne spune ca e aberatie. Nu vreau sa mai aduc in discutie ce impact va avea o asemenea dogma asupra dialogului cu protestantii. Intrebarea este daca este intr-adevar necesara. Sunt deja multe parohii in care rolul Mariei este exagerat. Lumea a ajuns sa se roage mai mult la Maria decat la Isus. Una este venerarea si alta e adorarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *