Institutele religioase trebuie să redescopere carisma originală
19.02.2008, Vatican (Catholica) - În ziua de marţi, 19 februarie 2008, a fost făcut public discursul pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a ţinut luni, 18 februarie, în faţa membrilor comitetului executiv al Uniunii Internaţionale a Superiorilor Generali, care s-au întâlnit în Vatican pentru a reflecta asupra „anumitor aspecte deosebit de relevante şi importante ale vieţii consacrate”. „Suntem cu toţii conştienţi de faptul că, în societatea modernă globalizată, a devenit tot mai dificil să vesteşti şi să dai mărturie despre Evanghelie”, a spus Papa. „Procesul de secularizare care înaintează în cultura contemporană nu scuteşte, din păcate, nici comunităţile de persoane consacrate”.
„Cu toate acestea”, a adăugat el, „nu trebuie să ne descurajăm, deoarece dacă (aşa cum s-a spus) mulţi nori se adună la orizontul vieţii consacrate, există de asemenea (şi cresc într-adevăr constant) semne ale unei retreziri providenţiale care provoacă mângâiere şi speranţă. Duhul Sfânt suflă cu putere în întreaga Biserică, creând un nou angajament la fidelitate, atât în institutele istorice cât şi, în acelaşi timp, în noile forme de consacrare religioasă care reflectă nevoile timpurilor noastre. … Ceea ce caracterizează aceste noi forme de viaţă consacrată este căutarea comună… a unei forme radicale de sărăcie evanghelică, a iubirii fidele faţă de Biserică, şi a dedicării generoase faţă de cei aflaţi în nevoi, cu atenţie particulară faţă de acea sărăcie spirituală care caracterizează atât de mult epoca modernă”.
Papa s-a referit în continuare la „ordinele şi congregaţiile cu o lungă tradiţie în Biserică”, arătând că au suferit o „criză dificilă datorită îmbătrânirii membrilor, unei mai mult sau mai puţin accentuate scăderi a vocaţiilor şi, uneori, unei `uzuri` spirituale şi carismatice”. Deşi a descris această criză ca „îngrijorătoare”, Papa a evidenţiat anumite semne pozitive, „în special atunci când comunităţile au ales să se întoarcă la origini şi să trăiască într-un mod mai conform cu spiritul fondatorului lor. În aproape toate capitlurile generale recente ale institutelor religioase, tema recurentă a fost tocmai aceea a redescoperirii carismei originale, a întrupării şi reînnoirii ei în prezent”. O astfel de redescoperire „a dat institutelor un nou şi promiţător impuls ascetic, apostolic şi misionar”, a spus Papa, concluzionând: „Pe acest drum trebuie să continuăm, rugându-l pe Domnul să facă să rodească pe deplin lucrarea pe care El a început-o”.