Papa l-a primit pe noul ambasador sârb
21.02.2008, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a invitat ca toate părţile interesate de criza din Kosovo să acţioneze cu „prudenţă şi moderaţie”. Apelul a fost făcut astăzi, când a primit scrisorile de acreditare ale lui Vladeta Jankovic, noul ambasador al Serbiei la Sfântul Scaun. În discursul său către diplomat, Pontiful a afirmat că Sfântul Scaun „preţuieşte legăturile diplomatice cu Serbia şi speră în consecinţă să încurajeze continuarea eforturilor de construire a unui viitor al păcii, prosperităţii, reconcilierii şi convieţuirii paşnice în regiune, în contextul în care Serbia şi ţările vecine îşi caută locul cuvenit în Europa”.
„Puţine ţări din Europa au scăpat de ravagiile războiului în secolul trecut”, a spus Sfântul Părinte, „şi toţi putem învăţa din lecţiile trecutului recent. Lucrând pentru un viitor mai sigur este vital să ne amintim că identitatea şi bogăţia tradiţiei culturale a naţiunii voastre, precum a tuturor naţiunilor europene, este profund înrădăcinată în moştenirea credinţei creştine şi a Evangheliei iubirii”. „Dacă alegem să trăim după valorile ce vin din rădăcinile noastre creştine, descoperim curajul de a ierta şi de a accepta iertarea, de a ne reconcilia cu vecinii şi de a construi împreună o civilizaţie a iubirii în care toţi sunt acceptaţi şi respectaţi. Ştiu când de mult a suferit poporul sârb în decursul recentelor conflicte şi doresc să exprim profunda mea îngrijorare faţă de soarta sa şi a celorlalte naţiuni din Balcani afectate de tristele evenimente ale ultimului deceniu. Sfântul Scaun împărtăşeşte dorinţa voastră sinceră ca pacea la care s-a ajuns să aducă o stabilitate durabilă în regiune. În special legat de actuala criză din Kosovo, invit toate părţile să acţioneze cu prudenţă şi moderaţie şi să caute soluţiile care favorizează respectul reciproc şi reconcilierea.”
Papa Benedict a mai spus că pierderea unităţii creştine a condus la anumite diviziuni între popoarele Europei. În acest sens şi-a exprimat bucuria pentru progresele înregistrate în relaţiile dintre creştinii catolici şi ortodocşi din Serbia. „Sper că aceste evoluţii pozitive vor continua să aducă roade”, a spus Papa, „în special prin explorarea comună a doctrinei sociale a Bisericii”. Apoi Sfântul Părinte a vorbit despre situaţia geografică a Serbiei, aflată între creştinismul răsăritean şi cel apusean, ceea ce oferă „o ocazie unică de promovare a dialogului ecumenic, în timp ce familiaritatea cu islamismul, atât prin întâlnirea cu Imperiul Otoman cât şi prin prezenţa multor musulmani astăzi în regiune, deschide multe posibilităţi pentru progresul dialogului interreligios. Ambele procesele sunt de o importanţă extraordinară pentru a se ajunge la o înţelegere reciprocă mai mare şi la respect între popoare şi naţiuni.”
Papa a afirmat importanţa libertăţii religioase pentru construirea unei societăţi armonioase: „Paşii făcuţi de Serbia în ultimii ani pentru a garanta acest drept uman fundamental sunt foarte apreciaţi. Planul de retrocedare a proprietăţilor bisericeşti şi călugăreşti naţionalizate de Federaţia Iugoslavă şi introducerea orelor de religie în şcoli au contribuit la renaşterea spirituală a ţării voastre şi prin aceasta oferă un important exemplu de urmat de către alte guverne. Mă rog ca această deschidere faţă de valorile religioase în societate să continue să crească, pentru ca dezbaterea publică să fie cu adevărată hrănită de principiile care vin din credinţă.” Serbia continuă să fie un loc de conflict după declaraţia de independenţă pronunţată duminică de Kosovo. Astăzi ambasada SUA a fost incendiată. Statele Unite este una dintre ţările care a recunoscut declaraţia de independenţă, pe care Serbia însă o contestă.