Episcopul Ilarion nu e de acord cu Cardinalul Kasper
20.02.2008, Moscova (Catholica) - Patriarhia Moscovei nu împărtăşeşte optimismul afişat de Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, privitor la rezultatul întâlnirii de dialog teologic de anul trecut de la Ravenna. Cardinalul a declarat recent pentru publicaţia”Our Sunday Visitor” că documentul final al întâlnirii din oraşul italian a marcat un progres extraordinar în dialogul dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe. „Nu împărtăşesc optimismul Cardinalul Kasper legat de documentul de la Ravenna”, a declarat pentru agenţia Interfax Episcopul Ilarion de Viena şi Austria, reprezentantul Bisericii Ruse la organizaţiile internaţionale europene.
Biserica Ortodoxă Rusă (prin retragere, în a doua zi de dialog), cea din Bulgaria şi din America, nu au participat la întâlnirea de la Ravenna. Peste jumătate din populaţia ortodoxă aparţine acestor Biserici, a subliniat Episcopul Ilarion. Drept urmare documentul nu poate fi descris „catolico-ortodox”. Este o înţelegere între reprezentanţii Bisericii Catolice şi a câtorva, nu a tuturor Bisericilor Ortodoxe. În opinia prelatului ortodox, Cardinalul Kasper doreşte pentru Bisericile Ortodoxe o formă de comuniune cu Roma după modelul Bisericilor Catolice Răsăritene. În interviul amintit, Cardinalul Kasper sublinia că în Biserica Catolică există două modele de primat descrise de cele două coduri canonice – cel pentru Biserica Latină şi cel pentru Bisericile Răsăritene. Episcopul Ilarion a subliniat că Bisericile Catolică şi Ortodoxe nu au nevoie de „alte uniuni”. „Avem nevoie de un parteneriat strategic care să excludă orice formă de prozelitism. Este de asemenea necesară continuarea dialogului teologic pentru lămurirea celor mai controversate aspecte din ecleziologia catolică şi ortodoxă.”
Nimic de mirare, din partea unui conducator rus! Nu trebuie sa uitam 2 aspecte: 1. rusii intotdeauna au fost ahtiati dupa conducere (in orice domeniu, dar mai ales politic si religios); 2. atata timp cat persista in sustinerea si (pot afirma cu tarie) chiar adincirea dezbinarii Bisericii, e normal sa fie lipsiti de multe haruri. In concluzie, toate declaratiile si manifestarile Patriarhiei ruse sunt caracterizate de orgoliu, lipsa de iubire si, mai voalat sau mai direct, de opunere la dorinta Mantuitorului de unificare a Bisericii Lui.
PS: ma indurereaza pozitia Patriarhiei ruse; de aceea ii invit pe toti sustinatorii pacii, armoniei si unitatii sa ne unim in rugaciune: TATAL NOSTRU, care esti in ceruri, VIE IMPARATIA TA, FIE VOIA TA, PRECUM IN CER ASA SI PE PAMANT. Amin.