Pr. Lombardi despre procesele de beatificare
25.02.2008, Vatican (Catholica) - Sfinţenia este dovada cea mai eficientă a credibilităţii Bisericii, a afirmat directorul Biroului de Presă al Vaticanului comentând noua instrucţiune „Sanctorum Mater”, privind anchetele diecezane sau eparhiale din procesele de beatificare. În cadrul programului „Octava Dies” al Televiziunii Vaticanului, pr. iezuit Federico Lombardi a arătat că „Sfinţenia este esenţială pentru Biserică. Este deplinătatea vieţii creştine trăite în relaţie cu Dumnezeu… Lungul proces pentru recunoaşterea publică a sfinţeniei unei persoane nu poate nici măcar să înceapă dacă comunitatea creştină în sine nu crede în această sfinţenie”, a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că acesta este unul dintre cele mai importante puncte din noua instrucţie.
Textul afirmă că „serioasa şi stricta confirmare a martiriului sau a faimei de sfinţenie în rândul unui număr substanţial de credincioşi este o necesitate absolută pentru iniţierea procesului”. „Aceasta înseamnă”, a explicat el, „că o persoană nu poate fi proclamată fericită sau sfântă pentru că are `recomandare` sau este agreată de cineva influent, ci doar dacă credincioşii sunt convinşi că se află înaintea unui exemplu excepţional de mărturisitor al credinţei, o persoană căreia i s-ar adresa spontan ca mijlocitor al lor, un ajutor pentru a ajunge la Dumnezeu”. Biserica, a continuat pr. Lombardi, crede că Duhul lui Dumnezeu „este prezent şi vorbeşte în poporul lui Dumnezeu, îi dă o sensibilitate specială, capabilă de a recunoaşte prezenţa sfinţeniei autentice”.
Este atât de important, a observat pr. Lombardi, ca „Biserica Universală să aibă un dicaster în Roma şi legi precise pentru a dialoga cu acest `sentiment al prezenţei sfinţeniei` al credincioşilor, şi pentru a determina dacă Dumnezeu doreşte să confirme prezenţa acestei sfinţenii prin anumite semne – acestea sunt miracolele – pentru ca să se ajungă la certitudinea completă a proclamării publice a sfinţeniei unui membru al Bisericii”. Cei beatificaţi sau canonizaţi „sunt doar vârful icebergului minunatei realităţi a vieţii creştine trăite în consecvenţa carităţii”. „După cum îi place Papei Benedict al XVI-lea să spună, Dumnezeu nu vine să ne întâlnească singur; vine însoţit, împreună cu Maria şi cu sfinţii. Ne rugăm ca Biserica să poată fi întotdeauna `Maica celor sfinţi`”.