Dispută privind stavropighiile patriarhale
28.02.2008, Bucureşti (Catholica) - „Citind Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, afirmă Mitropolitul ortodox Bartolomeu într-un comunicat apărut astăzi pe situl Arhiepiscopiei clujene, „în varianta presupusă definitivă, parafată de guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial, am descoperit cu stupoare că în articolul 26, care enumeră atribuţiile Patriarhului, a fost intercalat un paragraf inexistent în varianta ultimă, aprobată de Sfântul Sinod, şi anume litera s în următoarea formulare: Conform tradiţiei ortodoxe are dreptul de a înfiinţa stavropighii patriarhale şi a le conduce prin delegaţii săi , în limitele competenţelor stabilite prin Decizie Patriarhală, aducând la cunoştinţa chiriarhului locului acestea.”
Completarea, numită de IPS Bartolomeu „un text apocrif”, a generat o „şedinţă extraordinară, a sinaxei stareţilor şi stareţelor mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului” în care „întreaga adunare şi-a exprimat dezacordul faţă de articolul în cauză, cerând Arhipăstorului să solicite Sfântului Sinod radierea lit. s a art. 26 din Statut şi să vegheze la alcătuirea Regulamentului de organizare a vieţii monahale mai ales cu privire la lit. d şi e ale art. 76 din statut”. Mitropolitul ortodox mai afirmă: „După părerea mea, scopul acestei inserţii este acela de a-l compromite pe Patriarh, atribuindu-i aspiraţii jurisdicţionale fără nici o acoperire canonică şi prezumându-i delicte penale precum abuzul de putere, falsul şi uzul de fals. Cred că e de competenţa şi datoria Preafericirii Voastre de a întreprinde o cercetare pentru identificarea autorului, dar mai importantă şi mai urgentă este o notă către guvernul României în sensul că, datorită unei erori de redactare, paragraful s din articolul 26 trebuie eliminat în întregime, modificare ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Urgenţa e motivată de faptul că, până la publicarea acestei modificări, Statutul rămâne inoperant.”
Patriarhia română a răspuns printr-un comunicat intitulat „Alarmă falsă privind înfiinţarea de stavropighii”. Cităm din acest text: „Este necesar să subliniem că pe temeiul tradiţiei străvechi din Ortodoxia universală, stavropighia este o realitate de secole, justificată de canonişti în tratatele de specialitate şi că numai Patriarhul unei Biserici are dreptul de a înfiinţa stavropighii. Stavropighia este însă şi o realitatea prezentă atât în Biserica noastră cât şi în alte Biserici Ortodoxe surori (Patriarhia Constantinopolului cu stavropighii în Constantinopol şi în cuprinsul altor Biserici – singura cu acest drept; Biserica Orto-doxă Rusă – 25 de stavropighii patriarhale, Patriarhia Sârbă – 2 stavropighii patriarhale, Patriarhia Bulgară – 5 stavropighii patriarhale).”
„Prevederea stavropighiei în Statut, cu aprobarea Sfântului Sinod, nu înseamnă a răpi ceva, cuiva, ci a fost necesară pentru a asigura baza statutară a existenţei stavropighiilor patriarhale de la Techirghiol (jud. Constanţa) şi de la Dragoslavele (jud. Argeş), precum şi a celor de la Călimâneşti şi Olăneşti (jud.Vâlcea), întemeiate de Patriarhii Miron Cristea şi Justinian Marina, care au continuat să funcţioneze cu acest înalt statut patriarhal până azi. Pentru a preveni orice temeri nejustificate, precizăm că în regulamentul ce se va întocmi se vor face precizări suplimentare în sensul că, decizia patriarhală de înfiinţare a unei stavropighii se va emite după ce s-a obţinut acordul scris al Ierarhului eparhiot şi aprobarea Sfântului Sinod.”