Creştinii sunt chemaţi să îmbogăţească societatea
12.03.2008, Ierusalim (Catholica) - Creştinii autentici sunt chemaţi să îmbogăţească societatea cu energia lor spirituală, a scris Arhiepiscopul Michel Sabbah, Patriarh latin de Ierusalim, într-o scrisoare pastorală de 38 de pagini la aniversarea a 20 de ani de slujire a Bisericii din Ierusalim, până la retragerea sa. El va împlini 75 de ani în 19 martie 2008, vârsta retragerii pentru Episcopi. Succesorul Patriarhului va fi Arhiepiscopul Fouad Twal, care a activat ca şi coadjutor al său în ultimii doi ani. În scrisoare, datată în 1 martie, Arhiepiscopul Sabbah îi mulţumeşte lui Dumnezeu şi tuturor celor cu care a colaborat de-a lungul anilor, în special franciscanilor care sunt custozi ai locurilor sfinte ale creştinătăţii din 1342. A scris de asemenea o secţiune lungă special pentru a le mulţumi şi a-i încuraja pe preoţii săi.
Reamintind experienţele sale din ultimii 20 de ani în Ţara Sfântă plină de conflicte, Arhiepiscopul Sabbah a explicat: „Deoarece Biserica din Ierusalim este Biserica mamă, deoarece este mică şi se confruntă cu multe dificultăţi, şi deoarece este întotdeauna pe Cruce, numărul de mesaje de solidaritate, precum şi de pelerini din toate Bisericile, a fost foarte mare, şi în primul rând din partea Bisericii Romei şi a Sfântului Părinte. Pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în anul 2000 a constituit încununarea prezenţei Bisericilor Catolice în mijlocul nostru. Sperăm ca următorul pelerinaj al Papei Benedict al XVI-lea să reînnoiască speranţa în acest pământ şi să dea Bisericilor, tuturor credincioşilor de toate religiile, precum şi liderilor politici din această ţară, o nouă viziune de iertare, dreptate, reconciliere şi pace”.
„Creştinii”, a continuat Patriarhul, „sunt puţini ca număr în această Ţară Sfântă şi în Biserica din Ierusalim. Această realitate nu este doar rezultatul circumstanţelor istorice sau sociale; este legată direct de misterul lui Isus în această ţară. În urmă cu 2000 de ani, Isus a venit aici şi cu apostolii Lui, cu discipolii Lui şi cu numărul mic de oameni care au crezut în El, au rămas de asemenea puţini la număr. Astăzi, după 2000 de ani, Isus este în aceeaşi situaţie de `a nu fi recunoscut` în patria Sa; şi Ierusalimul, cetatea răscumpărării şi izvorul păcii pentru lume, rămâne un oraş care nu a primit încă răscumpărarea şi nu şi-a găsit încă pacea. Şi în această situaţie, creştinii sunt un număr mic de martori ai lui Isus în această ţară”.
Subliniind chemarea unică a creştinilor, Arhiepiscopul Sabbah a spus: „Fiecare societate se bazează pe numărul de cetăţeni, de soldaţi ai ei, şi pe cantitatea de armament al ei. Noi, creştinii… ne bazăm înainte de toate pe credinţa fiecăruia dintre noi. Isus ne spune că cu credinţă putem muta munţii din loc… Un creştin autentic ştie că este parte a societăţii şi că trebuie să se confrunte cu provocările şi să poarte responsabilitatea împreună cu toţi membrii societăţii. Cu siguranţă nu li se cere creştinilor să transforme credinţa lor în atitudini fanatice şi provocatoare”, a subliniat Patriarhul, „dar sunt chemaţi să îmbogăţească societatea cu darurile şi izvoarele energiei spirituale pe care le-au primit. Societatea însăşi cere aceasta de la creştini; altfel, de ce ar fi creştinul diferit, dacă credinţa lui diferită nu aduce nimic nou în societate?”