Papa a botezat un jurnalist musulman
24.03.2008, Vatican (Catholica) - Ziua în care Magdi Allam a devenit catolic a fost una frumoasă, potrivit celor declarate de jurnalistul musulman care a fost botezat de Papa Benedict al XVI-lea în cadrul Liturghiei Vigiliei Pascale de sâmbătă, 22 martie 2008. Allam, originar din Egipt, a fost unul dintre cei şapte oameni – cinci femei şi doi bărbaţi – pe care Papa i-a botezat în Bazilica San Pietro. Sfântul Părinte le-a administrat de asemenea sacramentele Euharistiei şi Confirmaţiunii celor şapte catecumeni din cinci ţări: Italia, Camerun, China, Statele Unite şi Peru.
Allam, director adjunct al Corriere della Sera, unul dintre cele mai mari şi mai vechi ziare din Italia, trăieşte în această ţară de aproape 35 de ani. Explicând ce l-a determinat pe Papa să administreze jurnalistului Botezul, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pr. Federico Lombardi, a spus: „Pentru Biserica Catolică, orice persoană care cere să primească Botezul după o profundă căutare personală, o alegere complet liberă şi o pregătire adecvată, are dreptul să îl primească”. „În ceea ce îl priveşte”, a adăugat pr. Lombardi, „Sfântul Părinte administrează Botezul în cadrul Liturghiei Pascale acelor catecumeni care îi sunt prezentaţi, fără a face `distincţie între persoane`, adică îi consideră pe toţi la fel de importanţi înaintea iubirii lui Dumnezeu şi bine primiţi în comunitatea Bisericii”.
Într-o scrisoare adresată directorului, care a apărut în Corriere della Sera, Allam, care şi-a ales ca nume de botez Cristiano, a explicat că mărturia catolicilor, care „treptat a devenit un punct de referinţă cu privire la certitudinea adevărului şi la soliditatea valorilor”, a jucat un rol important în convertirea sa. Între aceşti catolici i-a amintit pe preşedintele Mişcării Comunione e Liberazione, pr. Julian Carron; rectorul major al Salezienilor, Pascual Chavez Villanueva; Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului; şi Episcopul Rino Fisichella, rector al Universităţii Pontificale Laterane, care l-au însoţit „personal pe drumul acceptării spirituale a credinţei creştine”.
El a afirmat că influenţa decisivă a fost aceea a Papei Benedict al XVI-lea, „pe care îl admir şi, ca musulman, l-am apărat pentru măiestria lui în a prezenta legătura indisolubilă dintre credinţă şi raţiune ca fundament pentru o autentică religie şi civilizaţie umană”. „Pentru mine este cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, a adăugat. Papa a spus în predica sa, adresându-se catecumenilor: „Trebuie să ne convertim mereu, întorcându-ne cu întreaga noastră viaţă spre Domnul. Şi mereu trebuie să permitem ca inimile noastre să fie sustrase forţei gravităţii, care le trage în jos, şi în lăuntrul nostru trebuie să le înălţăm: în adevăr şi iubire”.
Pontiful a explicat că convertirea nu este o alegere care se încheie într-o zi, ci o atitudine fundamentală care trebuie să îşi găsească împlinirea în viaţa de zi cu zi. Convertirea, a subliniat el, constă în „a ne întoarce sufletul spre Isus Cristos şi astfel către Dumnezeul cel viu, spre lumină”. Este vorba de înălţarea inimii la Dumnezeu, „dincolo de împletirea preocupărilor noastre, a dorinţelor, a neliniştilor şi a frământărilor noastre”. A ne converti, a adăugat Sfântul Părinte, înseamnă că „iar şi iar trebuie să ne îndepărtăm de direcţiile greşite”. Papa Benedict al XVI-lea şi-a încheiat meditaţia cu această invocaţie: „Da, Doamne, fă-ne să devenim persoane ale Paştelui, oameni ai luminii, plini de focul şi iubirea Ta”.
Video
Pe aceeaşi temă este şi videoştirea
Despre Magdi Christian Allam.