Episcopii europeni cu neocatecumenii în Galileea pe Muntele Fericirilor
01.04.2008, Iaşi (Catholica) - În Ţara Sfântă, pe Muntele Fericirilor, în perioada 24-30 martie 2008, a avut loc întrunirea Episcopilor europeni cu o temă de mare actualitate privind modalităţile adecvate pentru relansarea şi continuarea noii evanghelizări a Europei, scrie pr. Alois Fechet pe Ercis.ro. Au fost prezenţi nouă Cardinali şi 160 de Arhiepiscopi şi Episcopi europeni, mulţi delegaţi ai Episcopilor care n-au putut participa personal, nenumăraţi preoţi şi persoane consacrate precum şi reprezentanţi ai comunităţilor neocatecumenale din Europa şi din alte continente. Din România au participat: PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, PS Jenö Schönberger, Episcop romano-catolic de Satu Mare, Mons. Cristian A. Sabău, din partea Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, şi Mons. Alois Fechet din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi ca delegat al PS Petru Gherghel.
Întâlnirea a fost organizată la invitaţia venită din partea Mişcării Neocatecumenale şi s-a desfăşurat în localitatea Korazin la Centrul „Domus Galilaeae” care se află în locul unde Isus a proclamat fericirile, unde a apărut apostolilor după Înviere şi de unde i-a trimis în misiune. Sfântul Părinte a trimis o telegramă de salut tuturor participanţilor, exprimându-şi dorinţa însoţită de rugăciune şi binecuvântare ca această semnificativă întrunire să favorizeze contemplarea icoanei mereu tot mai vii al lui Cristos, Cuvântul Tatălui, în aşa fel încât să trezească mărturia evanghelică din ce în ce tot mai crescândă şi incisivă. Conferinţele zilnice pe care le-a ţinut Kiko Arguello (cu unele completări făcute de Carmen Hernandez, cei doi iniţiatori) au durat de regulă peste trei ore, fără ca cei prezenţi să observe că sunt prea lungi. Ele au debutat cu tema necesităţii convertirii personale urmată de o pregătire penitenţială comună şi spovada individuala a participanţilor. În cursul după-amiezii de marţi, 25 martie, Kiko a trasat liniile principale ale Căii Neocatecumenale. Ziua de miercuri, 26 martie, a fost rezervată vizitei la Biserica Fericirilor şi la biserica ce aminteşte de locul unde Cristos i-a conferit primatul lui Petru; aici s-a celebrat Euharistia prezidată de către Cardinalul polonez Stanislaw Dziwisz, fostul secretar al Papei Ioan Paul al II-lea. În ziua de joi, 27 martie, s-au făcut vizite la Ierusalim, la Mormântul Sfânt şi Cenacol, unde printr-o permisiune specială a autorităţilor israeliene Episcopii au putut celebra Sfânta Liturghie.
Vineri, 28 martie, a fost ziua rezervată discuţiilor în grupuri mici; concluziile acestor grupuri de câte zece persoane au fost prezentate în plen de către Episcopi în cadrul întâlnirii generale de seară şi a doua zi, sâmbătă, 29 martie. Aceste concluzii au confirmat autenticitatea catolică a carismei neocatecumenale atât în ceea ce priveşte principiile teologice de bază cât şi practica întâlnită acolo unde activează neocatecumenii şi comunităţile lor. Tot în ziua de sâmbătă, 29 martie, în prezenţa Patriarhului de Ierusalim, a Nunţiului Apostolic şi a altor personalităţi civile şi religioase catolice şi de alte confesiuni, a avut loc sfinţirea unei capele noi şi a 20 de celule care au fost construite anul acesta în Centrul „Domus Galilaeae” de către comunitatea neocatecumenală locală pentru a împlini dorinţa părintelui Charles de Foucauld. Acesta dorea deosebit de mult ca pe acest Munte al Fericirilor să existe o comunitate călugărească şi care să aibă ca scop înainte de toate meditarea cuvântului lui Dumnezeu şi adoraţia perpetuă. Duminică dimineaţa s-a celebrat din nou Sfânta Liturghie după care majoritatea participanţilor au plecat cu autocarele spre aeroportul din Tel Aviv.
În comunicatul final se spune: „Calea Neocatecumenală este un dar oferit Bisericii timpului nostru de către Duhul Sfânt, iar prin itinerarul său de iniţiere creştină reprezintă o carismă puternică în stare să întărească entuziasmul misionar care izvorăşte din regenerarea baptismală şi care dă un răspuns adecvat situaţiei dramatice produsă de decreştinarea Europei. Noi, Păstorii, declarăm că viitorul evanghelizării în Europa va depinde în mare parte de iubirea paternă cu care noi, Episcopii, vom accepta Calea Neocatecumenală, precum şi noile realităţi ecleziale pe care Dumnezeu le oferă pentru a ajuta Biserica sa. Pentru aceasta vrem să însoţim Seminariile Redemptoris Mater şi să susţinem familiile atât de preţioase ale Căii Neocatecumenale, integrându-le tot mai mult în viaţa Bisericilor locale.”