Milostivirea este o cheie pentru dialogul interreligios
05.04.2008, Vatican (Catholica) - Redescoperirea milostivirii divine, pe care Papa Ioan Paul al II-lea a promovat-o, este o cheie pentru dialogul interreligios, a susţinut Arhiepiscopul de Lyon, Franţa. Cardinalul Philippe Barbarin a susţinut un discurs în ziua de joi, 3 aprilie 2008, în cadrul primului Congres Apostolic Mondial pe tema Milostivirii, care s-a desfăşurat în Roma la Bazilica San Giovanni in Laterano. Milostivirea este „o temă de primă importanţă în dialogul nostru cu cei de alte religii”, a afirmat Cardinalul, analizând mai întâi implicaţiile pe care le are în relaţia cu evreii.
„Evreii ştiu că au fost aleşi de Dumnezeu, în vederea împlinirii unei misiuni: a fi slujitori ai milostivirii lui Dumnezeu la toate popoarele”, a spus Cardinalul Barbarin. „Motivul acestei alegeri nu se datorează calităţilor care îi deosebesc de alte popoare; aceasta va fi întotdeauna o taină a lui Dumnezeu. Dar această alegere dă poporului evreu un loc special şi impune asupra lui o mare exigenţă spirituală”. „Noi, creştinii”, a continuat el, „care moştenim misiunea încredinţată poporului sfânt, prin Botezul ce ne face membri ai Trupului lui Cristos, primim `israelitica dignitas`, şi trebuie să continuăm lucrarea Bunului Samaritean, care s-a aplecat asupra unei omeniri care zăcea pe marginea drumului asemenea unui cadavru”.
Cardinalul Barbarin a mai susţinut importanţa milostivirii divine în dialogul cu musulmanii. „Este impresionant să vedem că între cele 99 de nume divine, cele mai folosite sunt tocmai `Cel Preamilostiv` – Ar-Rahman – şi `Cel Atotmilostiv` – Ar-Rahim – atribuite întotdeauna lui Alah”, a arătat Cardinalul. „Aceste două nume sunt repetate de două ori în primul capitol al Coranului – Fatiha – pe care musulmanul îl repetă de 17 ori în fiecare zi în cadrul celor cinci rugăciuni zilnice”. În lumina acestei spiritualităţi de bază, proprii religiilor monoteiste, şi pornind de la relaţia pe care Cardinalul a stabilit-o cu comunitatea islamică din Lyon, acesta a declarat: „Confirmăm că ideea de toleranţă, folosită neîncetat în dialogul interreligios, nu înseamnă prea mult; trebuie să trecem de la toleranţă la respect reciproc, şi cu ajutorul lui Dumnezeu la admiraţie”.
Pentru a ilustra acest sentiment, Cardinalul Barbarin a menţionat „şocul interior” pe care Fericitul Charles de Foucauld l-a simţit când a văzut „fervoarea musulmanilor”. „El a înţeles imediat ce a pierdut pentru că s-a distanţat de credinţă”, a reamintit Cardinalul, „şi acesta a fost începutul întoarcerii lui la Cristos”. „Am convingerea”, a afirmat Cardinalul Barbarin, „că doar o atitudine interioară umilă, în care fiecare este atent la a primi toate darurile pe care Dumnezeu vrea să le dăruiască, ne va permite să fim slujitori autentici ai milostivirii Lui, slujitori ai bucuriei în inimile oamenilor”.