Prima Liturghie la Vălanii de Beiuş (comunicat)
07.04.2008, Oradea (Catholica) - Conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Oradea, anunţă cu bucurie că duminică 6 aprilie 2008 a avut loc prima liturghie greco-catolică în biserica din Vălanii de Beiuş, după anul 1948. La liturghie au participat părintele protopop Mada Ioan de Beiuş, părintele paroh Şanta Ioan, cinci preoţi precum şi aproximativ 200 de credincioşi greco-catolici.
După tensiunile generate de refuzul părţii ortodoxe de a permite punerea în posesie a lăcaşului de cult, intervenţia celor doi episcopi, Preasfinţiţii Sofronie şi Virgil, a detensionat atmosfera, astfel încât miercuri 02.04.2008 s-a încheiat un protocol de slujire alternativă în biserica proprietate a cultului greco-catolic. Prin protocol s-au stabilit toate regulile de folosire a lăcaşului de cult, orarul, modul de împărţire a cheltuielilor de întreţinere şi altele.
Cazul de la Vălani de Beiuş este unul deosebit întrucât există o singură biserică în localitate, iar aceasta a revenit proprietarului de drept Parohiei Greco-Catolice. De remarcat faptul că locuitorii satului au înţeles necesitatea slujirii alternative, chiar dacă credincioşii ortodocşi au fost dezinformaţi în privinţa atitudinii adoptate de greco-catolici. Tensiunile existente au dispărut, astfel încât, la ora actuală cele două parohii, greco-catolică şi ortodoxă îşi desfăşoară programul în mod normal. Episcopia Greco-Catolică de Oradea doreşte să intre şi în posesia altor lăcaşuri de cult câştigate în instanţă. Urmează ca în scurt timp să fie demarate discuţiile în această direcţie. (Comunicat semnat pe BRU.ro de purtătorul de cuvânt Florin Jula)
Am aşteptat cu încordare o ştire. Comunicatul pare dintr-o altă lume! Am căutat imediat pe Google stiri despre PS Sofronie. Am ascultat aproape toate cele 12 înregistrări de pe http://www. crestinortodox.ro/PS_Sofronie-sa93.html . Este oare adevărat? S-ar putea şi aşa?
Acum 25 de ani, i-am pus o întrebare Arhimandritului Benedict Ghiuş, aflat la Cernica: „Ce crede dânsul despre cartea X, care dezvăluia aspecte negative din unele mănăstiri ortodoxe?„ După o oarecare tăcere, din semiîntunericul în care ne aflam, părintele Ghiuş mi-a răspuns: „Autorul este ultraconfesionalist!„
Cred că şi dânsul, şi episcopii Popovici şi Suciu, care au fost foarte apropiaţi sub „ocupaţie„, se bucură de acest aer proaspăt din Bisericile noastre.