„Lo Zecchino d`Oro”, un vis de slujire şi de solidaritate
08.04.2008, Roma (Catholica) - „Lo Zecchino d`Oro”, în traducere „Ţechinul de aur” a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO pentru o cultură a păcii. Festival internaţional al cântecului pentru copii, de la care a luat naştere un program italian de televiziune, „Lo Zecchino d`Oro” a împlinit 50 de ani, fiind primul program de televiziune inclus pe lista patrimoniului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, informează Radio Vatican.
Istoria acestei iniţiative culturale ce poartă numele unei monede de aur emise în Republica Veneţia, în 1284, porneşte de la visul unui tânăr franciscan italian, pe nume Ernesto Caroli, care într-un lagăr din timpul celui de-al doilea război mondial a încercat să îşi imagineze o operă de slujire a celor săraci, prin intermediul roadelor talentului tinerilor. Şi visul a devenit realitate. Numită „Antoniano”, de la Sfântului Anton de Padova, această operă de slujire este astăzi un loc în care se trăieşte în mod concret solidaritatea şi unde iniţiativele culturale, de petrecere a timpului liber şi de comunicaţii sociale sunt conjugate cu valorile franciscane. Iniţiativa a prins contur în 1953, pentru fraţii minori ai Mănăstirii „Sfântul Anton” din localitatea italiană Bologna fiind o adevărată provocare: aceea de a trăi experienţa cotidiană şi concretă a Evangheliei în mijlocul lumii, după exemplul Sf. Francisc de Assisi.
Iniţiativelor de la începutul acestui parcurs, o cantină a săracilor, o academie de artă dramatică şi un cine-teatru, li s-au alăturat activităţi cu totul inedite pentru o comunitate de franciscani din anii `60, şi anume producţiile discografice şi de televiziune. Printre acestea şi „Ţechinul de aur”, destinat să devină o mult aşteptată întâlnire anuală, devenită un succes al televiziunii italiene şi o mare ocazie pentru descoperirea talentelor muzicale în rândul copiilor din întreaga lume. Despre motivul recunoaşterii mondiale a acestei iniţiative culturale a vorbit pentru Radio Vatican călugărul Alessandro Caspoli, care conduce „Antoniano”: „Cred că această recunoaştere se datorează faptului că `Ţechinul de aur` nu reprezintă doar cântecele ci, mai ales, exemple de solidaritate pentru copiii din întreaga lume – prin intermediul a numeroase proiecte. În plus, reuneşte copii din multe ţări, dându-le astfel oportunitatea de a se deschide diversităţii, diferenţelor, pentru a putea ajunge mai apoi să construiască pacea”.