Un grup cere implicarea laicilor în alegerea Episcopilor
10.04.2008, New York (Catholica) - Ieri, grupul VOTF (Voice of the Faithful – Vocea credincioşilor) a publicat o reclamă în publicaţia New York Times în care se cer „schimbări structurale” în Biserica Catolică. Reclama apare în apropierea vizitei Papei Benedict al XVI-lea în SUA, iar CatholicNewsAgency (CNA) a avut curiozitatea de a afla ce se află în spatele cererilor acestui grup. Contactând conducerea VOTF agenţia a aflat că publicarea respectivei reclame face parte dintr-un proces mai amplu de promovare a viziunii grupului, conform căreia laicii nu sunt suficient de bine reprezentaţi în Biserică.
La data de 2 aprilie grupul dispunea deja de 63.000 de dolari pentru promovarea campaniei. Banii vor fi folosiţi pentru publicarea de reclame – pe o întreagă pagină! – în New York Times dar şi a unor reclame mai mici în alte publicaţii. VOTF a apărut în Boston, în 2002, după scandalul cu abuzurile sexuale ale unor clerici. Grupul afirmă că are misiunea de a oferi „o voce în rugăciune, atentă la Duh, prin care credincioşii să poată să participe activ la conducerea Bisericii Catolice”. Purtătorul de cuvânt, John Moynihan, a afirmat că „laicii ar trebui să fie consultaţi atunci când vine vorba de conducerea unei parohii, dar şi în alegerea Episcopilor, aşa după se proceda în primele secole ale istoriei Bisericii” (şi cum se întâmplă şi astăzi în Bisericile Ortodoxe). Ramura din Connecticut a VOTF sugera înfiinţarea unui comitet în Diecezele cu scaun vacant pentru ca alegerea să acorde un rol mai mare laicilor.
Joseph F. O`Callaghan, profesor emerit la Universitatea din Fordham şi membru în conducerea VOTF, a explicat cum consideră grupul că ar trebui modificată alegerea Episcopilor. O`Callaghan a spus că orice comitet diecezan pentru alegerea Episcopului trebuie să fie „ales şi reprezentativ pentru clerul şi credincioşii Diecezei, şi nu numit de Episcop, de Consiliul Pastoral diecezan sau de adunarea preoţească”. „Laicii, ca majoritari în Biserică, trebuie să fie majoritari şi în comitet”, a susţinut O`Callaghan. VOTF propune concret ca aceste comitete să aibă 19 membri: cinci laici şi cinci laice, aleşi de către credincioşi, cinci preoţi aleşi de colegii lor, un diacon, două persoane consacrate, de sex masculin şi feminin, o persoană aleasă de Episcop, fie din cler fie din laicat”. Acest comitet ar urma să slujească patru ani, să se reunească de patru ori pe an şi să îi consulte regulat pe credincioşi.
CNA a contactat un specialist în dreptul canonic bisericesc. J.D. Flynn consideră că planul VOTF „pare a veni dintr-o neîncredere faţă de cler”, fiind „împotriva colaborării autentice dintre laici şi clerici aşa cum o cere Conciliul Vatican II”. După el planul caută să „forţeze mâna Papei” apelând la o formă de „şantaj media”. A precizat apoi că deja codul canonic prevede faptul ca Nunţiul Apostolic să îi consulte pe laici în alegerea candidaţilor. „Mare parte din ceea ce VOTF cere privind implicarea laicilor, persoanelor consacrate şi clericilor în evaluarea nevoilor Diecezei se întâmplă deja prin Consiliul Pastoral diecezan şi prin Sinodul diecezan”, a mai susţinut pr. Flynn.
In cadrul Bisericii (pt. mine Biserica=Biserica Catolica, restul fiind secte) nu este bine o democratie largita. Sistemul politic ca cel de la Vatican este perfect si greu pot patrunde impostori in viata Bisericii.
LASATI TOTUL ASA CUM ESTE CA E BINE!!!!!
S-a vazut unde a ajuns cu democratia in cazul BOR. Comentariile sunt de prisos. Sistemul politic actual al BC este infailibil si nu trebuie schimbat. Democratia nu este buna in cazul BC.
Invataturile lui Cristos nu se negociaza. La fel nici autoritatea Bisericii. Biserica se conduce autoritar de catre persoane care isi dedica viata lui Cristos nu de catre laici. Cui nu-i place asta e. Exista sectele in care se poate orice. Nu obliga nimeni pe nimeni.
BC nu trebuie sa-si abandoneze Legile si credinta pentru cativa adepti in plus. BC este singura poarta spre Dumnezeu si are misiunea de a exista pe tot globul. Restul este optiunea oamenilor. Vor sa intre pe poarta larga, au libertatea sa aleaga. Vor casatorii homo, gasesc aceste libertati pe la secte. Respectarea si urmarea invataturii lui Cristos este un lucru mai greu dar nu imposibil. Insa necesita efort, perseverenta, insistenta, permanenta corectare a tendintei spre pacat etc. Daca ai dragoste fata de Cristos o faci neconditionat daca nu asta e.