Consiliul Europei recomandă liberalizarea avortului în întreaga Europă
17.04.2008, Strasbourg (Catholica) - Pe 16 aprilie, la Strasbourg, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) a adoptat o Rezoluţie prin care toate ţările membre sunt îndemnate să asigure accesul la avortul legal, precum şi educaţie sexuală obligatorie pentru tineri, informează Altermedia România. Adunarea a votat Rezoluţia 1607/2008 cu 102 voturi pentru, 69 contra şi 14 abţineri. Doar 185 dintre cei 318 membri ai PACE au fost prezenţi la vot. Rezoluţia cere „acces la avort legal şi în siguranţă”, „între limite gestaţionale rezonabile” şi solicită ferm statelor membre să „garanteze femeilor exercitarea efectivă a dreptului la avort.”
Hotărârea PACE critică chiar şi restricţiile legale nelegate direct de avort, spunând: „Necesitatea controlului medical repetat, lipsa medicilor dispuşi să facă avort, timpul acordat pentru ca persoana să se răzgândească şi perioada de aşteptare până la avort, toate acestea au potenţialul de a face accesul la avort mai dificil sau chiar imposibil de pus în practică”. „Interzicerea avortului nu duce la scăderea numărului acestora, ci, în principal, este o premiză pentru avorturile clandestine, mult mai traumatizante şi care pot duce la un `turism al avortului` costisitor şi generator de inechităţi sociale. Legalitatea avortului nu are efect asupra necesităţii acestuia, ci doar asupra accesului femeilor la un avort în condiţii de siguranţă”, se afirmă în Rezoluţie.
PACE recomandă totuşi ca femeilor „să le fie permisă libera alegere şi să le fie oferite condiţiile pentru o alegere în cunoştinţă de cauză şi fără a se promova în mod expres avortul” precum şi ca statele „să promoveze o atitudine mai vizibil pro-familie în campaniile de informare şi să ofere consiliere şi susţinere practică pentru a ajuta femeile acolo unde motivul pentru care se cere avortul este presiunea financiară sau din partea familiei”. Se recomandă, de asemenea, obligativitatea de a oferi „educaţie sexuală” adecvată tinerilor, „printre altele, în şcoli”. Deciziile Adunării Parlamentare au caracter de recomandare şi nu sunt obligatorii pentru statele membre, dar sunt destul de influente în alte organisme cum ar fi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Conform LifeSiteNews.com, Pat Buckley, din partea Societăţii pentru Protecţia Copiilor Nenăscuţi din Marea Britanie, prezent la dezbatere, a spus: „Trăim o zi tragică pentru Europa, nu în ultimul rând pentru că această decizie în favoarea a şi mai multor ucideri de prunci nenăscuţi a fost luată în grabă, fără a urma o procedură adecvată. Singura consolare este aceea că rezoluţia nu prezintă obligativitate din punct de vedere legal… Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că răspunsul la întrebarea `unde începe dreptul la viaţă` să fie decis la nivel naţional. Înseamnă că protecţia legală oferită în stadiile incipiente ale vieţii umane trebuie să fie decisă tot la nivel naţional”. Reprezentantul Maltei, Jeffrey Pullicino Orlando, a cărui ţară susţine dreptul la viaţă al tuturor copiilor, născuţi şi nenăscuţi, s-a opus rezoluţiei, avertizând că „o societate care îşi distruge tinereţea se condamnă pe sine la uitare”.