Ce aşteaptă Dumnezeu de la voi?
19.04.2008, New York (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea i-a întrebat pe tineri şi pe seminarişti „Ce căutaţi voi? Ce vă şopteşte Dumnezeu vouă?” Şi-a început reflecţia pornind de la cei „şase bărbaţi şi femei obişnuiţi care au avut vieţi extraordinare”. E vorba de cele şase persoane ale căror imagini au fost folosite în marşul tinerilor: Sf. Elizabeth Ann Seton, Sf. Frances Xavier Cabrini, Sf. John Neumann, Fericita Kateri Tekakwitha, Venerabilul Pierre Toussaint şi pr. Felix Varela. „Fiecare a răspuns chemării Domnului la o viaţă de iubire şi fiecare l-a slujit pe aleile, străzile şi suburbiile din New York.”
„Dar astăzi?”, a întrebat Sfântul Părinte. „Cine dă mărturie despre Vestea cea Bună a lui Isus pe străzile New York-ului, în zonele agitate ale oraşelor mari, în locurile unde se strâng tinerii, căutând pe cineva în care să aibă încredere?” După ce a împărtăşit din experienţa anilor lui de tinereţe, care „au fost marcaţi de un regim sinistru”, Pontiful i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru „numeroasele persoane din generaţia voastră care se pot bucura de libertatea venită din răspândirea democraţiei şi respectarea drepturilor omului”. Recunoscând că „puterea de a distruge rămâne încă activă”, Papa a spus că „ea nu triumfă niciodată; este învinsă. Aceasta este esenţa speranţei care ne defineşte pe noi, creştinii.”
Sfântul Părinte a continuat: „Visele şi năzuinţele pe care tinerii le au pot fi atât de uşor zdruncinate sau distruse. Mă gândesc la cei afectaţi de droguri, la cei fără locuinţe, la rasism, violenţă şi degradare – în special a tinerelor şi femeilor.” În timp ce cauzele sunt complexe, toate au rădăcina în „otrăvita atitudine a minţii care a făcut ca oamenii să fie trataţi ca simple obiecte – o împietrire a inimii care apare mai întâi ignorând, apoi ridiculizând demnitatea fiinţei umane de Dumnezeu dată. […] Vă încurajez să îi invitaţi pe ceilalţi, în special pe cei vulnerabili şi inocenţi, să vi se alăture pe drumul bunătăţii şi speranţei.”
Papa a avertizat vizavi de manipularea adevărului, ce provoacă „distorsionarea perceperii realităţii şi întunecarea imaginaţiei şi aspiraţiilor noastre”. „Importanţa fundamentală a libertăţii trebuie riguros apărată”, a susţinut Sfântul Părinte. „Nu ne miră astfel că numeroase persoane şi grupuri îşi cer cu voce tare libertatea în forumurile publice. Cu toate acestea libertatea este o valoare delicată. Poate fi înţeleasă sau folosită greşit, astfel încât conduce nu la fericirea pe care am aştepta-o cu toţii, ci la o arenă întunecată a manipulării, în care propria înţelegere a sinelui şi lumii devine confuză sau chiar deformată.” Cheia avansării pe calea adevărată a libertăţii este urmarea sfinţilor, care merg în lumina lui Cristos. „Este o viziune magnifică de speranţă: lumina lui Cristos face din voi stele călăuzitoare pentru alţii.”
Salutându-i pe seminariştii prezenţi, Sfântul Părinte a spus: „poporul lui Dumnezeu priveşte spre voi aşteptând să fiţi preoţi sfinţi, pe un drum al convertirii zilnice, inspirând în alţii dorinţa de a intra mai profund în viaţa eclezială. Vă îndemn să aprofundaţi prietenia voastră cu Isus Cristos, Bunul Păstor. Vorbiţi de la inimă la inimă cu El. Respingeţi orice ispită de ostentaţie, carierism sau orgoliu. Străduiţi-vă să aveţi un stil de viaţă marcat cu adevărat de iubire, castitate şi umilinţă, imitându-l pe Cristos, Preotul Veşnic, ale cărui icoane vii trebuie să deveniţi.”