„Oraşul social” – Conferinţă Socială Internaţională
19.04.2008, Lugoj (Catholica) - Academia Evanghelică Transilvania Sibiu, în colaborare cu Fundaţia Diaconică a EKD; Fundaţia Diaconică Baden; Societatea Evanghelică Stuttgart şi Sindicatul AWO Germania, au organizat la Sibiu, în perioada 16 – 18 aprilie 2008 Conferinţa Socială Internaţională „Oraşul Social – deviză sau porunca a momentului?”, având ca temă principală „Şansele şi provocările planificărilor urbane social compatibile în România”. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Bisericilor din ţară şi străinatate, mass-media, sindicatelor, Asociaţiilor Diaconale, ONG-uri etc. Au susţinut prelegeri printre alţii: pr. dr. Jurgen Henkel, Director Academia Evanghelică Transilvania; Reinhard Thies, Fundaţia Diaconică EKD- Berlin; Heinrich Kramer, Societatea Evangelică EVA Stuttgart; Nicolae Radulescu Dobrogea, preşedinte Societatea Eco-Civică Bucureşti; pr. dr. Picu Ocoleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Craiova; pr. protopop Vasiloni Trandafir Florin, Episcopia Greco-Catolică Lugoj; dr. Peter Szynka, Fundaţia Diaconică a Bisericii Evenghelice Lutherane Germania; Leonie Rhode, ONG „Sighişoara durabilă”,s.a.
Dezvoltarea urbana în marile oraşe din România după 1989 oglindeşte transformarea politico-economică a ţării. Pe de o parte se poate observa un progres economic de care însă nu profită marea majoritate a populaţiei; au crescut foarte mult preţurile pentru chirie, imobile, precum şi costurile vieţii de zi cu zi. Pensiile şi salariile persistă la un nivel scăzut (ţară cu forţă de muncă ieftină). Acest lucru este pe de o parte un stimulent pentru investitorii străini, iar pe de altă parte un motiv pentru situaţia critică a României. România se dezvoltă tot mai mult devenind o ţară cu discrepanţe sociale majore. Politica, mass-media şi economia nu sunt deschise pentru astfel de întrebări. Îndeosebi este vizibilă scăderea socială în domeniul dezvoltării spaţiului şi structurii locative a oraşelor. Cu toate acestea există cartiere rezidenţiale care întrec cu mult cartierele luxuriante din Europa centrală şi de vest. Pe de altă parte există şi numeroase centre istorice ca şi în zonele limitrofe acestora tendinţe de pauperizare. Cartierele se diferenţiază tot mai mult în funcţie de standardele sociale. Familiile monoparentale cu venituri mici se confruntă tot mai mult cu probleme sociale grave. În numeroase oraşe, familiile tinere cu venituri mici se confruntă cu problema locuinţelor, deoarece numărul locuinţelor scade continuu.
Conferinţa a urmărit să transmită necesitatea unei planificări urbane şi sociale corecte ca şi scop politic. S-au ridicat întrebări de genul: Ce fel de perspective există pentru oamenii săraci şi fără locuinţe? Ce fel de măsuri urbanistice trebuie aplicate? Cum poate fi trezit interesul în cadrul opiniei publice, mass-media şi factorii politici faţă de această problematică? S-a arătat că oferta urbanistică a oraşelor în ceea ce priveşte grădiniţele, şcolile şi instituţiile de formare, dar şi parcurile şi locurile de joacă îşi aduce aportul la imaginea şi climatul social al unui oraş. Conferinţa a dorit să prezinte această problemă factorilor din cadrul politic, social, bisericesc şi al mass-media şi să extindă reţelele deja create. Reprezentanţii Bisericilor au concluzionat că toate acţiunile sociale şi economice trebuie să aibă în vedere demnitatea persoanei umane, vocaţia sa integrală şi binele întregii societăţi. Omul este de fapt, autorul, centrul şi scopul întregii vieţi economico-sociale. (Material semnat de pr. Vasiloni Trandafir Florin pe BRU.ro)
Multumim Parintelui Florin de acest articol. Este exact ceea ce Biserica trebuie sa faca: implicare sociala. Este un exemplu demn de urmat. Vedeti cum evangelicii se implica in aceste problematici sociale! Un model pentru noi, toti ceilalti credinciosi crestini.
Ma intereseaza cum s-a raspuns la intrebarea depre perspectivele oamenilor saraci si fara locuinte, tinerelor familii fara locuinte si eventuale case pentru femeile in stuatie de criza. Ia in consideratie Biserica Catolica sa initieze proiecte de construire de case sociale? Si sa ajute cu expertiza initiativele propriilor membri: congregatii, ONG-uri deja implicate in a ajuta pe cei in criza?
Multumiri anticipate.