Biserica Ortodoxă şi cea Catolică sunt aliate
26.04.2008, Sofia (Catholica) - Episcopul Hilarion de Viena şi Austria, aparţinând de Biserica Ortodoxă Rusă, a declarat într-un interviu citat săptămâna aceasta de CNA că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică sunt aliate, putând forma un parteneriat strategic pentru apărarea valorilor creştine. El a mai criticat faptul că mulţi protestanţi trăiesc „o versiune mai uşoară” de creştinism.
În interviul acordat publicaţiei bulgare „Creştinism şi cultură” Episcopul Hilarion reia mai multe dintre ideile afirmate şi cu alte ocazii. „Trebuie să conştientizăm faptul că credincioşii ortodocşi şi catolici nu sunt duşmani. Suntem aliaţi. Rivalitatea trebuie să devină istorie o dată pentru totdeauna. Dacă înţelegem aceasta, prozelitismul va lua sfârşit.” Episcopul a continuat afirmând că „ecumenismul romantic” ce caracterizează Consiliul Mondial al Bisericilor şi Conferinţa Bisericilor Europene, nu este viabil. În opinia sa mulţi protestanţi au creat „o versiune mai uşoară de creştinism, fără succesiune apostolică, fără sacramente, fără învăţături dogmatice stricte şi – lucru de asemenea important – fără să ceară respectarea normelor morale creştine.”
Această versiune de creştinism, în care învăţăturile teologice şi morale sunt redefinite din perspectiva „modernului” şi a „corectitudinii politice”, devine „o cale spre moartea spirituală”. Acest creştinism deformat nu mai recunoaşte păcate vechi de secole, iar acum chiar le promovează. Săptămâna trecută Papa Benedict aborda lucrurile dintr-o perspectivă similară. Afirma atunci că schimbările de credinţă din unele Biserici creştine se folosesc de metode de interpretare cărora le lipseşte consecvenţa cu Scriptura şi Tradiţia. Astfel cei interesaţi de creştinism „devin tot mai confuzi vizavi de chiar mesajul evanghelic”, dat fiind că îi văd pe creştini în dezacord asupra elementelor credinţei. „Mesajul pe care lumea aşteaptă să îl audă de la noi”, a continuat Papa, este „o mărturie clară şi convingătoare despre mântuirea adusă nouă în Isus Cristos”.
Conform Episcopului Hilarion, „frontul” ortodoxo-catolic trebuie să se opună atât provocărilor secularismului cât şi celor ale dialogului cu celelalte religii. Cea mai bună cale pentru a face aşa ceva ar reprezenta-o un parteneriat bilateral, strategic, între cele două Biserici. „Nu mă refer la unire, la combinaţii administrative sau la compromisuri în învăţătura teologică, ci la parteneriate strategice” Episcopul Hilarion este reprezentantul Bisericii Ortodoxe la Organizaţiile Internaţionale Europene.
Alianta nu inseamna: lasa-ma in pace ca sa te las in pace! Sa fii aliat inseamna a avea un scop comun: Glorificarea lui Dumnezeu si mantuirea omului. Aceasta presupune adevar, dreptate, caritate, mila fata de aproapele. Cum Biserica Ortodoxa nu prea are de gand sa repare greselile comise fata de aliatii greco-catolici, vorbele lor sunt goale (lipsite de continut) si in detrimentul unirii in credinta. Fie ca Spiritul Sfant sa le de-a darul rostirii si infaptuirii adevarului! Bunul simt nu inseamna mistificarea adevarului!
Are dreptate PS. Hilarion, aceasta minunata idee trebuie pusa acum in practica de catre slujitorii ambelor Biserici, astfel pierdem si cum se va da oare socoteala in fata Bunului Dumnezeu? Acum ori niciodata…
Biserica Catolica cu toate ramurile Ei, singura Biserica a Lui Cristos nu are alianta decat cu Cristos si in Cristos. In rest are dialog cu toata lumea din afara Ei care nu inseamna alianta. Nu are cum sa faca alianta in eroarea totala in care se afla sectele (schizmatice sau eretice sau cum le-o mai zice ca tot secte sunt). Deciziile Sf. Parinte sunt infailibile deci nu au cum sa fie spre eroare.
Afirmatiile lui Hillarion privind „parteneriatul strategic„ intre bisericile Catolica si Ortodox reprezinta o aberatie, iar expresia „frontul„ ortodoxo-catolic imi aduce aminte de „fronturile„ create de comunisti in care includeau si ne-comunisti (asa-zisii „tovarasi de drum„), ultimul-pentru cei mai tineri:„Frontul Salvarii Nationale„.