PS Alexandru Mesian despre Congresul Euharistic Internaţional (I)
25.06.2008, Lugoj (Catholica) - S-a încheiat duminică cel de-al 49-lea Congres Euharistic Internaţional (15-22 iunie 2008). Episcopul greco-catolic de Lugoj, PS Alexandru Mesian, a participat la eveniment, iar a doua zi după sosire a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor pr. Coriolan C. Mureşan, într-un interviu publicat astăzi pe BRU.ro, situl oficial al Bisericii Greco-Catolice. Reproducem interviul în două părţi, astăzi prima parte.
– Excelenţa Voastră, v-aţi reîntors ieri de la cel de-al 49-lea Congres Euharistic Internaţional care a avut loc la Quebec, în Canada. Aţi participat şi la cel de-al 48-lea Congres Euharistic la Guadalajara. Care sunt primele Dvs. impresii?
– Quebec a fost numit în anul 2004, la Guadalajara (Mexic), la cel de al 48-lea Congres Euharistic Internaţional, să fie gazda acestui Congres. Eminenţa Sa Cardinal Marc Quellet, Arhiepiscopul de Quebec şi Primatul Canadei, şi-a asumat responsabilitatea găzduirii acestui Congres. Pe parcursul acestor patru ani s-au făcut mari pregătiri. Tema congresului a fost „Euharistia, dar al lui Dumnezeu pentru viaţa lumii”. Cel acare a prezidat acest congres a fost Eminenţa Sa Cardinal Josef Tomko (fostul Prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor), în calitate de delegat al Sanctităţii Sale Benedict al XVI-lea. La congres au participat 11.200 delegaţi din 80 de ţări 40 Cardinali, 80 Episcopi, 1.000 preoţi, 11.000 congresişti asiduu în a învăţa şi a da mărturisire de credinţă timp de opt zile. Congresul s-a ţinut în aşa-numitul „Expo Cité”, devenit Oraşul Euharistic.
– Pe data de 15 iunie a avut loc deschiderea oficială a Congresului Euharistic. Ce ne-aţi putea spune despre Sf. Liturghie de deschidere?
– Duminică după-masă, 15 iunie, a avut loc deschiderea oficială printr-o Sfânta Liturghie solemnă pontificată de Cardinalul Josef Tomko, concelebrând Arhiepiscopul de Quebec, Cardinalul Marc Quellet, în prezenţa Nunţiului Apostolic, Mons. Arhiepiscop Luigi Ventura, şi a altor personalităţi civile. În acest an, oraşul Quebec aniversează 400 ani de la întemeierea sa. Primarul oraşului Quebec Labeanne a reamintit cum credinţa a permis construcţia de spitale, de şcoli şi de biserici care au marcat peisajul oraşului. Quebecul este considerat ca o Nouă Franţă.
La celebrarea Sfintei Liturghii a fost adusă în Coliseu de către patru tineri, în mod simbolic, „Arca Noii Alianţe” conţinând Cartea Sfântă a Cuvântului, iar la sfârşitul Sfintei Liturghii a fost scoasă din Coliseu cu ostensorul Sf. Euharistie în aplauzele mulţimii şi dusă spre una din capelele de adoraţie şi unde a stat expusă pe tot timpul săptămânii. În omilia din cadrul acestei Sfinte Liturghii, Cardinalul Tomko a reamintit în trei limbi (franceză, engleză şi spaniolă) tema acestui Congres: „Euharistia, dar a lui Dumnezeu pentru viaţa lumii”. Acest dar al lui Cristos, care şi-a dat viaţa pentru mântuirea lumii, este instituit în Euharistie când Isus Cristos a spus: „Faceţi aceasta în amintirea mea.” „Noi suntem aici pentru a celebra această amintire a lui Cristos, Euharistia este darul unei persoane, acesta nu este un obiect ci o Persoană; nu un om mort ci o persoană vie. Nu este o relicvă ci Cristos care nu mai moare. Aceasta este prezenţa lui Dumnezeu în centrul (…) lumii. Congresul este de asemenea un timp de oprire pentru a reflecta asupra Sensului Vieţii”. Ca şi concluzie Cardinalul Tomko a spus: „Congresul este manifestarea publică a credinţei miilor de pelerini reuniţi la Quebec pentru această săptămână”.
La rugăciunea credincioşilor din cadrul acestei Sfinte Liturghii s-a auzit şi o invocare în limba română rostită de pr. drd. Lucian Dancă. Programul de bază a constat la Coliseu dimineaţa din oficiul laudelor, cateheze ţinute de Cardinali, precum şi mărturisiri de credinţă euharistică. Câteva teme de cateheză au fost: „Euharistia, dar al lui Dumnezeu prin excelenţă”, „Euharistia, memorial al misterului Pascal”, „Euharistia, edificatoarea Bisericii”, „Sacramentul mântuirii”, „Euharistia, viaţa lui Cristos în viaţa noastră”, „Euharistia şi misiunea”, „Mărturisitori în lume”. După-masa, în diferite centre din cadrul Oraşului Euharistic, au continuat expuneri şi a existat Adoraţie perpetuă în mai multe capele.