Papa a sosit de pe mare la Ziua Mondială a Tineretului
18.07.2008, Sydney (Catholica) - Deşi aflat în Australia de mai multe zile – pentru un timp de odihnă – abia ieri după-masa Papa s-a întâlnit cu tinerii pelerini participanţi la Ziua Mondială a Tineretului. După o ceremonie organizată de aborigeni, Sfântul Părinte s-a îmbarcat pe vasul de croazieră Sydney 2000 din golful Rose, de la est de Sydney, flotila de 13 nave acostând apoi în Sydney, la Barangaroo. Papa a fost întâmpinat aici de aproximativ 500.000 de tineri şi de localnici, cărora le-a vorbit despre construirea împărăţiei iubirii cu ajutorul Duhului Sfânt.
„Din multe puncte de vedere Apostolii erau oameni obişnuiţi”, a spus el. „Nici unul nu putea pretinde că ar fi discipolul perfect. Au eşuat în a-l recunoaşte pe Cristos, s-au simţit ruşinaţi de propriile lor ambiţii şi chiar s-au lepădat de El. Şi totuşi, întăriţi de Duhul Sfânt, ei au fost copleşiţi de adevărul Evangheliei lui Cristos şi inspiraţi să îl proclame fără teamă.” La fel au făcut pionierii creştinismului din Australia, veniţi de peste Ocean, din Irlanda, Franţa, Britania, Belgia şi alte ţări europene, pentru a spune, asemenea Apostolilor, „cea mai măreaţă poveste din toate timpurile: că Dumnezeu a devenit unul dintre noi, că divinul a intrat în istoria umană pentru a o transforma, şi că noi toţi suntem chemaţi să ne scufundăm în iubirea mântuitoare a lui Cristos care triumfă asupra răului şi morţii.” Pontiful le-a propus concret tinerilor modelul patronilor ZMT 2008, pomenindu-i concret pe Fericita Mary MacKillop, fondatoarea Surorilor Sf. Iosif al Sfintei Inimi, şi pe Fericitul Peter To Rot, un martir din Papua Noua Guinee.
Papa Benedict a avertizat apoi asupra relativismului, vorbind despre „ceva sinistru care vine din faptul că libertatea şi toleranţa sunt atât de frecvent separate de adevăr. Acest fenomen este alimentat de noţiunea, atât de răspândită astăzi, că nu există adevăruri absolute care să ne călăuzească vieţile. Relativismul, dând fără discriminare valoare la practic orice, a făcut experienţa foarte importantă. Totuşi, experienţele, detaşate de orice considerare a ceea ce este bun ori adevărat, pot conduce nu la libertatea adevărată ci la confuzie morală ori intelectuală, la o scădere a standardelor, la o pierdere a respectului de sine şi chiar la disperare.” Papa l-a indicat pe Cristos ca „soluţie”. „Cristos oferă mult! Într-adevăr, El oferă totul! Doar El, care este Adevărul, poate să fie Calea şi deci şi Viaţa. Astfel, calea pe care Apostolii au dus-o până la marginile pământului este viaţa în Cristos. Aceasta este viaţa Bisericii.”
In atitudinea Sf. Pà rinte Benedict se ì ntrevede ì n mod transparent vointa providentialà de a proclama rà spicat ì n continuitatea procesului Sau pontifical, cà omul se poate autorealiza ì n forma integralà , numai prin adoptarea unicii solutii- Cristos, care transformà si reorinteazà pe om ì n interioritatea sa aspirationalà . Cà metodologia ideologiei iluministe de a neutraliza si sterge orice semn care ar conduce pe om ì n rationalitatea sa pe verticalitatea supranaturalà este eronatà si ì l stimuleazà cu sigurantà pe om ì n generatia actualà de a considera toleranta si libertatea cele mai sublime idealuri, chiar ì mpotriva oricà rei dimensiuni absolute revelate. Sfà ntul Pà rinte Benedict Pontiful Bisericii Universale avertizeazà cà ì n curentul relativist, omul este golit de orice pistà transcendentalà , de care inima omului chiar ì n mod implicit este ì nsetatà . Cà nd erau alegerile pentru noul Pontif, eram la Roma, prezent ì n fata Bazilici Sf. Pietru, si imediat ce s-a comunicat votul, cà actual Papà este cardinal Joseph Ratzinger- Benedetto XVI , am avut discutia cu un grup de tineri care nu erau foarte multumiti, ì nsà , dialogà nd pe aceastà temà , le am zis sà nu se teamà , cà , ì n Papa Benedict umanitatea Sa este supranaturalà . Si ei au rà spun, „ sà sperm” .
Pr. Vasile Orghici