Decret: Postul şi Ajunul în BRU
27.05.2009, Blaj (Catholica) - Cel de-al doilea decret dat recent de PF Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, priveşte postul şi ajunul în BRU. În „Preliminariile” din anexa decretului se explică: „Prin lege divină, toţi credincioşii sunt chemaţi la post şi penitenţă. Primele prescripţii privitoare la post le găsim în documentele primare ale Bisericii, în Didache cap. VIII, fixând obligativitatea postului săptămânal în zilele de miercuri şi de vineri, înlocuind astfel postul iudaic din ziua de luni şi joi. Zilele de post de miercuri şi de vineri sunt legate de anumite evenimente din viaţa Mântuitorului.”
Cât priveşte vârstele, aceeaşi secţiune lămureşte: „În Biserica Universală, prin Constituţia Apostolică Paenitemini din anul 1966 al Papei Paul al VI-lea, postul este obligatoriu pentru cei ce au împlinit vârsta de paisprezece ani, iar ajunul pentru cei care au împlinit vârsta de douăzeci şi unu de ani. Sunt scutiţi de ajun persoanele care au mai mult de şaizeci de ani împliniţi.” Secţiunea a treia prezintă cele trei tipuri de post: „1) Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (în practică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată în zi, fără carne, lapte şi ouă. Zilele de ajun sunt: Ajunul Bobotezii; Vinerea Mare; Tăierea Capului Sf.Ioan (29 august); Înălţarea Sf.Cruci (14 septembrie); Ajunul Crăciunului.”
„2) Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume). 3) Postul comun (obişnuit), este postul în care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.” Sunt apoi enumerate zilele de post: „în zilele de miercuri şi vineri de peste an; cu excepţia zilelor dezlegate (hârţi), se ţine post comun. În postul Paştilor (Postul Mare), prima săptămână şi în Săptămâna Patimilor se ţine post aspru; în restul zilelor din Postul Mare se ţine post comun. În postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se ţine post comun. În postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august) se ţine post comun. În postul Naşterii Domnului (postul Crăciunului) se ţine post comun.” Toate decretele au fost publicate pe BRU.ro.