LC: Catehism despre Preoţie
01.10.2009, Franţa (Catholica) - În Anul Preoţiei, numărul pe septembrie 2009 al revistei electronice Lumea Catholica ne propune învăţătura Sf. Ioan Maria Vianney despre preoţie, aşa cum este ea prezentată în „Micul Catehism al Parohului din Ars”. Acest catehism „prezintă învăţătura catolică într-un mod simplu şi pătrunzător. Cuprinde sfaturile înţelepte ale Sf. Ioan Maria Vianney privind 36 de teme importante, şi constituie unul dintre cele mai convingătoare îndemnuri adresate nouă pentru a renunţa la păcat”. Sf. Ioan Maria Vianney este figura în mod special supusă atenţiei în contextul Anului Preoţiei, convocat de Papa Benedict al XVI-lea între iunie 2009 şi iunie 2010.
„Copiii mei”, spune Sf. Ioan Maria, „iată-ne ajunşi la Sacramentul Hirotonirii. Acesta e un Sacrament care pare a nu vă privi pe nici unul dintre voi, dar totuşi ne priveşte pe toţi deopotrivă. Acest Sacrament îl înalţă pe om la Dumnezeu. Ce este de fapt preotul ?! Un om care ţine locul lui Dumnezeu – un om care este investit cu toate puterile lui Dumnezeu. `Du-te!` spune Domnul nostru preotului; `după cum Tatăl M-a trimis pe Mine, eu te trimit pe tine. Toată puterea Mi-a fost dată Mie în cer şi pe pământ. Mergi aşadar, învaţă toate neamurile… Cel care te ascultă pe tine, pe Mine mă ascultă; cel care te dispreţuieşte pe tine, Mă dispreţuieşte pe Mine`. Atunci când preotul iartă păcatele, el nu spune `Dumnezeu te iartă`, ci `Eu te absolv de păcate`. La Prefacere el nu spune: `Acesta e Trupul Domnului Nostru`, ci `Acesta este Trupul Meu`”.
„Preotul însă nu este preot şi pentru el însuşi: nu poate să-şi dea singur iertarea de păcate; nu-şi poate administra singur Sacramentele”, arată sfântul în catehismul său. „El nu este pentru sine însuşi, ci numai pentru voi! După Dumnezeu, preotul este totul. Lasă o parohie fără preot timp de douăzeci de ani; vor ajunge să adore fiarele. Dacă părintele misionar şi eu însumi am pleca din parohie, aţi spune: `Ce să facem în biserica asta? Nu este Sfânta Liturghie; Domnul nostru Isus Cristos nu mai e aici: ne putem ruga la fel de bine şi acasă`. Când oamenii vor să distrugă religia, încep prin a-l ataca pe preot, fiindcă acolo unde nu mai e preot, nu mai există sacrificiu şi unde nu mai e sacrificiu, nici religie nu mai e”.