Preoţi români pentru diaspora din Japonia
02.10.2009, Bucureşti (Catholica) - Din luna noiembrie a anului trecut, comunitatea românilor ortodocşi din Japonia are doi preoţi trimişi de către Patriarhia Română, pentru oficierea serviciilor religioase. Zona Kanto (Tokyo şi împrejurimi) este păstorită de părintele misionar Alexandru Nicodim, care săvârşeşte sfintele slujbe în oraşul Ito, prefectura Shizuoka. Iar pentru zona Kansai (Osaka, Nagoya şi împrejurimi), reprezentantul Patriarhiei Române este preotul Cristian Gheorghiu, care a avut amabilitatea să acorde un interviu Ziarului Lumina despre misiunea pe care o are de îndeplinit în spaţiul nipon, despre românii de acolo şi despre importanţa bisericii în diasporă.
„Suntem într-o fază incipientă. Am fost o misiune, însă dorim să facem o parohie”, a declarat pr. Gheorghiu. „Deocamdată, noi ne căutăm oile pierdute. Am cercetat locurile pentru a vedea care este starea de fapt. Românii ar dori să aibă o comunitate formată, cu preotul lor, cu oportunitatea de a-şi păstra tradiţiile şi obiceiurile, de a explica mai departe copiilor lor despre istoria şi memoria de unde vin.” Părintele a ajuns în Japonia datorită unor circumstanţe atât de ordin personal, cât şi instituţional. Întâlnirea în Irlanda, la studii, a unei doctorande de origine niponă, care avea să-i fie soţie la scurt timp după aceea, i-a schimbat complet cursul vieţii. Una dintre condiţiile stabilite de comun acord între cei doi soţi, pentru a fi împreună, a fost convertirea femeii la creştinism şi botezarea propriilor copii, la schimb cu stabilirea întregii familii în Japonia. În 2007, când a pus piciorul pe pământ japonez, pr. Gheorghiu, pe atunci diacon, a lucrat o perioadă pentru piaţa imobiliară locală. După un an, mai precis pe 7 septembrie 2008, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost hirotonit preot pentru misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Japonia, în Osaka şi Nagoya.
Misiunea celor doi preoţi români în Japonia nu este una foarte uşoară, se spune în articolul din Ziarul Lumina. BOR nu este recunoscută în Statul japonez, unde principalele religii sunt şintoismul şi budismul. În aceste condiţii, sprijinul financiar pentru construirea unei biserici pentru comunitatea românească din acest spaţiu asiatic devine responsabilitatea Patriarhiei Române. Misiunea română nu se bucură nici de sprijinul Bisericii Ortodoxe din Japonia, care este o Biserică autonomă, al cărei întâistătător este confirmat de Patriarhia Moscovei. În anul 1970, Nicolae Kasatkin a fost canonizat de Patriarhul Moscovei şi este cunoscut ca „Sfântul Nicolae, apostolul japonezilor”. Sfântul Nicolae al Japoniei (cu numele de botez Ivan Dimitrievich Kasatkin) a dus Ortodoxia în Japonia în secolul al XIX-lea.