Întâlnirea naţională a terezinelor
12.10.2009, Butea (Catholica) - Terezinele din întreaga ţară s-au reunit la Butea, sâmbătă, 10 octombrie 2009, pentru întâlnirea de toamnă, în prezenţa sr. Maria-Tereza Candian, directoarea generală a Institutului „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, a pr. Giuseppe Albisetti, asistentul spiritual al institutului, a numeroşi preoţi şi a comunităţii din Butea, în mijlocul cărora multe credincioase au spus „da”-ul lor urmării lui Cristos pe calea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, aflăm de pe Ercis.ro. Au participat terezine din Blaj, Iaşi, Bacău, Huşi, Oneşti, Roman, Sagna, Butea, Piatra Neamţ, Focşani, Câmpina, Cotnari…
Întâlnirea s-a deschis printr-o conferinţă susţinută de pr. Giuseppe Albisetti, venit din Lugano, Elveţia, care a propus câteva reflecţii despre vocaţie. După ce a mulţumit tuturor terezinelor pentru mărturia şi angajamentul de care dau dovadă prin trăirea lor zilnică, a spus că existenţa însăşi este o vocaţie. Pentru creştini, după vocaţia la existenţă se află aceea a sfinţeniei, la care toţi cei botezaţi sunt chemaţi să o trăiască în diferite feluri. Oricare ar fi calea aleasă de aceia care îşi trăiesc vocaţia, niciodată cel chemat nu este chemat pentru sine însuşi, ci pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Părintele a amintit că, în contextul Anului Preoţiei, patroana terezinelor se prezintă ca un adevărat model de susţinere a preoţilor şi a misionarilor care, în faţa popoarelor, dau mărturie despre iubirea a lui Dumnezeu.
În cadrul celebrării sfintei Euharistii, prezidată de pr. Alois Fechet, ca delegat al PS Petru Gherghel, a avut loc ceremonia depunerii voturilor, angajamentelor şi reînnoirii voturilor pentru încă un an. Au fost momente emoţionante la care au fost prezenţi şi majoritatea preoţilor asistenţi ai grupurilor de terezine din Dieceza de Iaşi şi pr. Anton Despinescu. Au fost 24 de surori care au depus primul angajament şi 16 care au spus „da” prin votul în cadrul institutului. Familia micuţei Sfinte din Lisieux numără astăzi aproximativ 130 de surori din întreaga ţară. Multe dintre terezinele prezente la Butea au purtat costum tradiţional, subliniind-şi astfel identitatea şi preţuirea pentru valorile proprii, dar dovedindu-şi, prin îmbrăţişarea carismei, apartenenţa la institutul din Lugano, reprezentat de sr. directoare Maria-Teresa Candian şi de alte două surori din Elveţia, prezente cu mare emoţie şi bucurie la sărbătoarea de la Butea.