Zilele de studiu despre viaţa pe alte planete s-au încheiat
11.11.2009, Vatican (Catholica) - Atât oamenii de ştiinţă cât şi credincioşii consideră că viaţa este ceva special, într-un „univers vast şi în cea mai mare parte neospitalier”, şi pentru a studia această viziune Vaticanul a adus la un loc profesionişti din diverse discipline. Concluziile celor cinci zile de lucru au fost prezentate ieri de un preot iezuit şi de trei profesori de marcă din Italia, Franţa şi Statele Unite ale Americii.
„Astrobiologia este studiul relaţiei vieţii cu restul cosmosului”, a explicat unul dintre profesori. „Printre temele ei majore se află originea vieţii şi materialele ei precursoare, evoluţia vieţii pe pământ şi perspectivele ei pe şi în afara pământului.” Academia Pontificală de Ştiinţe şi Observatorul Vaticanului au fost gazda acestor zile de studiu. Concluziile au fost prezentate de pr. Jose Funes, directorul Observatorului; Jonathan Lunine, profesor la departamentul de fizică al Universităţii romane Tor Vergata; Chris Impey, profesor la departamentul de astronomie al Universităţii Arizona; şi Athena Coustenis, profesor la Observatorul Paris-Meudon, din Franţa. Pr. Funes a explicat că Vaticanul este implicat în astrobiologie deoarece, deşi este „un domeniu nou şi încă în dezvoltare, problema originii vieţii şi dacă ea există şi altundeva în univers sunt foarte interesante şi merită o abordare serioasă. Aceste probleme au multe implicaţii filosofice şi teologice.”
Lunine a declarat că aceste zile au reprezentat o „ocazie specială” fiind o întâlnire interdisciplinară; oamenii de ştiinţă au putut „să petreacă în mod intens o săptămână căutând să înţeleagă cum munca în domeniul lor ar putea să aibă impact asupra altor domenii sau dinspre alte domenii”. „În ultimii 15 ani, progresul tehnologic a dus la descoperirea a peste 400 de planete dincolo de sistemul solar”, a continuat omul de ştiinţă, subliniind că cele mai mici dintre ele „nu sunt cu mult mai masive decât Pământul”. „S-a descoperit viaţă în medii surprinzător de diverse şi de neospitaliere de pe Pământ. Este plauzibil să credem că există sute de milioane de locaţii locuibile în Calea Lactee, care este doar una dintre miliardele de galaxii din Univers. Noi ştim însă doar o planetă cu viaţă: a noastră. Există însă această aşteptare palpabilă că în univers mai există viaţă şi speranţa că ea va fi descoperită în câţiva ani.”