Misiunea Bisericii este să caute adevărul
13.05.2010, Lisabona (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea susţine că Biserica are misiunea de a promova căutarea adevărului şi astfel se naşte angajamentul dialogului cu lumea artei. Afirmaţia a fost făcută ieri, la Centrul Cultural Belem din Lisabona, în faţa unei audienţe formate din numeroşi reprezentanţi ai lumii artei şi culturii portugheze, în a doua zi a vizitei apostolice pe care o face în această ţară.
„Biserica crede că misiunea ei importantă în cultura de astăzi este să ţină vie căutarea adevărului, şi drept urmare a lui Dumnezeu”, a spus el, „făcându-i pe oameni să privească dincolo de realităţile penultime pentru a le căuta pe cele ultime”. Pontiful a îndemnat: „Vă invit să aprofundaţi cunoaşterea lui Dumnezeu, care s-a revelat pe sine în Isus Cristos pentru împlinirea voastră totală.” Apoi artiştilor le-a cerut să producă „lucruri frumoase, dar mai ales să faceţi din vieţile voastre locuri ale frumuseţii”.
„Cultura de astăzi este pătrunsă de o ‘tensiune’, care uneori ia forma unui ‘conflict’ între prezent şi tradiţie”, a spus Sfântul Părinte, adăugând: „această subliniere a prezentului ca izvor de inspiraţie pentru sensul vieţii, atât la nivel individual cât şi social, se ciocneşte totuşi cu puternica tradiţie culturală a poporului portughez, profund marcat de influenţa milenară a creştinismului şi de un simţ al responsabilităţii globale”. „Această tradiţie a provocat ceea ce ar putea fi numită o ‘înţelepciune’, adică o înţelegere a vieţii şi istoriei ce include un set de valori etice şi un ‘ideal’ de împlinit de Portugalia, care a căutat mereu să aibă relaţii cu restul lumii.”
„Biserica apare ca un campion al unei tradiţii sănătoase şi mândre, a cărei bogată contribuţie este pusă în slujba societăţii. Societatea continuă să îi respecte şi să îi aprecieze contribuţia la binele comun dar se distanţează de acea ‘înţelepciune’ care este parte a moştenirii ei. Acest ‘conflict’ dintre tradiţie şi prezent îşi găseşte expresia în criza adevărului, în timp ce doar adevărul poate să ofere direcţia şi drumul de urmat pentru o existenţă împlinită atât pentru persoane cât şi pentru popor ca întreg. Cu adevărat, un popor care nu mai este conştient de adevărul său sfârşeşte prin a se pierde în labirintul timpului şi istoriei, lipsit de valori clar definite şi de ţeluri mari şi clar formulate.”
Pontiful a subliniat apoi faptul că „mai este încă mult de învăţat despre modul în care Biserica îşi are locul în lume, ajutând societatea să înţeleagă faptul că proclamarea adevărului este o slujire pe care ea o oferă societăţii, o deschidere de noi orizonturi pentru viitor, orizonturi de măreţie şi demnitate. Biserica, în adeziunea ei pentru caracterul veşnic al adevărului, se află în procesul învăţării modului în care să trăiască respectând alte ‘adevăruri’.” Şi a mai spus: „Prin respect, cu deschidere faţă de dialog, noi porţi pot fi deschise pentru transmiterea credinţei.”
Înainte de discursul Sfântului Părinte, regizorul Manoel de Oliveira a ţinut un cuvânt de salut. „Artele”, a spus el, „de la început au fost strâns legate de religie. Considerând religia şi arta, ambele sunt, cred eu, deşi cu siguranţă în moduri distincte, îndreptate în mod intim spre om şi spre univers, spre condiţia umană şi spre Natura Divină.”