Acţiunea caritabilă trebuie unită cu rugăciunea
14.05.2010, Fatima (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe operatorii caritativi să îşi combine acţiunile cu rugăciunea, păstrându-şi identitatea catolică în ciuda presiunilor culturale. Afirmaţia a fost făcută ieri, la Fatima, la o întâlnire cu lucrătorii din organizaţii caritative. Evenimentul s-a încadrat în a treia zi a călătoriei de patru zile a Pontifului în Portugalia.
Adesea, a spus el, „nu este uşor să ajungi la o sinteză satisfăcătoare între viaţa spirituală şi activitatea apostolică”. „Presiunea exercitată de cultura prevalentă, care în mod constant susţine un stil de viaţă bazat pe legea celui mai puternic, pe câştigurile uşoare şi atrăgătoare, sfârşeşte prin a influenţa modul nostru de a gândi, proiectele şi ţelurile slujirii noastre, riscând de asemenea să le golească de motivaţia credinţei şi de speranţa creştină care într-o vreme le inspirau”, a explicat Sfântul Părinte. De asemenea „numeroasele cereri presante pe care le primim de la săraci şi marginalizaţi, pentru sprijin şi asistenţă, ne împing să căutăm soluţii care corespund logicii eficienţei, efectelor cuantificabile şi publicităţii.”
Sinteza dintre rugăciune şi acţiune este „absolut necesară”, a insistat Pontiful. Lucrătorii catolici trebuie în acelaşi timp să ţină strâns la identitatea lor, asigurându-se că „activităţii caritabile creştine i se oferă autonomia şi independenţa de politici şi ideologii, chiar şi atunci când se cooperează cu agenţii ale statului pentru atingerea unor ţeluri comune”. „Slujirea pe care o oferiţi, activităţile voastre educative şi caritabile, toate trebuie să fie încununate de proiecte de libertate cu scopul promovării fiinţei umane şi a fraternităţii universale.” Pontiful şi-a exprimat aprecierea „pentru toate iniţiativele sociale şi pastorale care urmăresc combaterea mecanismelor socio-economice şi culturale ce conduc la avort, pentru iniţiativele care apără viaţa şi promovează reconcilierea şi vindecarea celor afectaţi de tragedia avortului”.
„În dimensiunea ei socială şi politică, această slujire a carităţii este proprie spaţiului credincioşilor laici”, a afirmat Sfântul Părinte, aceştia fiind „chemaţi să promoveze organic dreptatea şi binele comun, şi să configureze corect viaţa socială”. A mai spus apoi că „trebuie pregătită o nouă generaţie de lideri slujitori” pentru munca viitoare. Papa a încheiat amintind de „mesajul Fecioarei care răsună în acest loc: pocăinţa, rugăciunea, iertarea, care urmăresc convertirea inimilor. Aceasta este calea pentru edificarea civilizaţiei iubirii, ale cărei seminţe Dumnezeu le-a aruncat în inimile tuturor oamenilor, iar credinţa în Cristos Mântuitorul le face să încolţească.”