Patriarhul Michel Sabbah la Bucureşti
09.06.2010, Bucureşti (Catholica) - Preafericirea Sa Michel Sabbah, Patriarh emerit al Ierusalimului, a ajuns în această dimineaţă la Bucureşti. Patriarhul se află în ţara noastră la invitaţia Episcopului Diecezei de Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel, şi este primul Patriarh Latin al Ierusalimului care vizitează România. În cursul dimineţii, Preafericirea Sa, însoţit de PS Petru Gherghel, i-a întâlnit pe preoţii parohi ai comunităţilor bucureştene din Arhidieceza de Bucureşti, iar apoi a vizitat Palatul Parlamentului. După-amiază, Patriarhul Sabbah a întâlnit comunitatea arabă din Bucureşti, la parohia Sacre Coeur (biserica franceză), întâlnire la care au participat circa 30 de persoane. Aici, după un moment de rugăciune, Preafericirea Sa s-a întreţinut cu cei prezenţi.
A urmat apoi o vizită la Mănăstirea Sf. Agnes din Popeşti-Leordeni (Congregatio Jesu), unde Patriarhul Sabbah şi Episcopul Petru Gherghel au celebrat Sfânta Liturghie. Mâine este prevăzută o vizită la Patriarhia Ortodoxă Română, după care Preafericirea Sa va merge la Iaşi. Vizita în România a Patriarhului emerit al Ierusalimului se va încheia joi, 16 iunie. Într-un interviu acordat pr. Ieronim Iacob, director al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, Patriarhul Michel Sabbah a vorbit despre situaţia dificilă în care trăiesc creştinii în Ţara Sfântă. „Creştinii din Ţara Sfântă”, a explicat Patriarhul, „sunt toţi palestinieni şi deci trăiesc ca şi palestinienii: situaţia politică este aceeaşi, şi chiar şi cea socială, deoarece situaţia socială este condiţionată de cea politică. Punctele de control, prezenţa permanentă a soldaţilor, ocupaţia israeliană împovărează viaţa creştinilor din Ţara Sfântă”. „Avem nevoie de pace, de seninătate, de linişte, de reconciliere”, a concluzionat Preafericirea Sa.
Patriarhul Sabbah, care a vizitat în cursul dimineţii Catedrala Sf. Iosif, şi-a manifestat tristeţea şi dezaprobarea faţă de situaţia în care se află lăcaşul de cult, ameninţat de construcţia, la mai puţin de 8 metri distanţă, a clădirii-gigant autointitulate Cathedral Plaza. Dând exemplul Catedralei romano-catolice Saint Patrick din New York, „îngropată de zgârie-nori”, Patriarhul a făcut aluzie la tendinţa lumii moderne de a ascunde simbolurile religioase. În încheierea interviului, referindu-se la situaţia economică actuală a ţării noastre, Preafericirea Sa şi-a manifestat speranţa că responsabilii care ne conduc ţara „se vor elibera de răul lumii a treia, de corupţie, o corupţie care distruge binele comun şi duce poporul la înfometare”. Patriarhul i-a urat poporului român să aibă parte de conducători care „să conducă în mod responsabil şi dezinteresat, pentru ca ţara să ajungă la dezvoltarea de care are nevoie”.