Comunicat privind retrocedarea de la Bocşa
02.07.2010, (Catholica) - În urma unei executări silite, în dimineaţa zilei de 1 iulie 2010, Parohia Greco-Catolică Bocşa (SJ) a reintrat în deplină posesie a bisericii greco-catolice din localitate. Executarea a avut loc cu ajutorul jandarmeriei, deşi exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă care obliga Parohia Ortodoxă să restituie biserica în deplină posesie şi proprietate Parohiei Greco-Catolice ca proprietar de drept. Recursul la instanţă şi executarea silită s-au datorat faptului că, în prealabil, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat propunerile de colaborare cu partea greco-catolică.
Biserica greco-catolică din localitate a fost confiscată de comunişti în 1948 şi dată în folosinţa Bisericii Ortodoxe Române. După reînfiinţarea Parohiei Greco-Catolice din Bocşa, după 1989, aceasta a solicitat de mai multe ori să folosească biserica alternativ, propuneri respinse de partea ortodoxă.
Celebrarea alternativă în lăcaşurile de cult greco-catolice confiscate de comunişti este o soluţie practică propusă de Biserica Greco-Catolică, astfel încât nici o comunitate religioasă – ortodoxă şi greco-catolică – să nu se roage în locuri improprii. În cazul Bocşa, de la reînfiinţare, Parohia Greco-Catolică şi-a celebrat serviciile religioase într-o capelă improvizată.
După decizia definitivă şi irevocabilă, Parohia Greco-Catolică Bocşa a propus din nou, în luna mai 2010, părţii ortodoxe celebrarea alternativa în biserica greco-catolică. Propunerea a fost respinsă iar pe motiv că „biserica este a majorităţii”. În consecinţă, greco-catolicii au apelat la executarea silită pentru a intra în propria biserică.
Odată intrată în posesia bisericii, Parohia Greco-Catolică Bocşa, aşa cum a promis, a reafirmat disponibilitatea de a-şi oferi lăcaşul de cult, pentru celebrări alternative, comunităţii ortodoxe. De data aceasta propunerea greco-catolică a fost acceptată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Astfel, în cursul zilei de 1 iulie 2010, în cadrul unei întâlniri la sediul Prefecturii Sălaj, Parohia Ortodoxa Bocşa a semnat un protocol cu Parohia Greco-Catolică pentru folosirea alternativă a bisericii greco-catolice din localitate.
Protocolul prevede, printre altele, timpii de folosire a bisericii, împărţirea cheltuielilor de întreţinere, folosirea obiectelor de cult, şi e valabil 30 de zile. În această perioadă, Parohia Ortodoxă s-a angajat că va retrage procesul prin care solicită 600.000 RON ca despăgubiri pentru investiţiile făcute în biserică. După cele 30 de zile se va semna un nou protocol, pentru o perioada mai lungă, în faţa notarului.
Considerăm că, prin retrocedarea bisericii greco-catolice din Bocşa proprietarului de drept, s-a făcut un act de reparare a nedreptăţii comise în 1948 de regimul comunist împotriva Bisericii Greco-Catolice, nedreptate care a afectat şi comunitatea greco-catolică din această localitate. În acelaşi timp, prin folosirea alternativă a lăcaşului de cult greco-catolic, credincioşii ortodocşi din Bocşa vor putea continua să aducă, după propria conştiinţa, lauda lui Dumnezeu într-un loc potrivit pentru celebrarea serviciilor divine.
Credem că o astfel de atitudine frăţească, de respect şi considerare faţă de nevoile pastorale ale celuilalt, e benefică pentru toţi şi e o mărturie vie că ortodocşii şi greco-catolicii pot trăi în bună convieţuire unii cu alţii. Sperăm că acest caz să fie luat ca exemplu de soluţionare practică, în favoarea tuturor, în atâtea alte cazuri în care greco-catolicilor li se refuză accesul în biserica confiscată, fiind obligaţi de situaţie să se roage afară, sub cerul liber, în capele improvizate sau în alte locuri improprii.
Duminică, 4 iulie 2010, va avea loc prima Liturghie greco-catolică în biserica din Bocşa după 62 de ani. (Parohia Greco-Catolică Bocşa)
1 răspuns
[…] respect reciproc între cele două Biserici româneşti“; aceasta venind, culmea!, pe fondul retrocedării bisericii din Bocşa de la Parohia Ortodoxă la Parohia Greco-catolică, în urma executării […]