Albert Nolan: Isus transformă continuu omenirea
26.07.2010, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertăţii radicale”, scrisă de Albert Nolan. Cartea apare în colecţia „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 280 de pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 15 lei. Cităm în continuare din prezentarea cărţii, apărută pe Ercis.ro.
În pofida concepţiei iluministe despre un Dumnezeu care a creat lumea şi, asemenea unui ceasornicar care, după ce a pus-o în funcţiune, nu se mai interesează de ea, concepţie care capătă tot mai mulţi adepţi, Biblia ne învaţă că Dumnezeu, prin Fiul său Isus Cristos, are grijă în permanenţă de opera mâinilor sale. Acelaşi lucru ne ajută să-l înţelegem şi Albert Nolan, autorul cărţii „Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertăţii radicale”, care vede lumina zilei şi în traducerea românească. Propunerea autorului este să învăţăm să-l luăm pe Isus în serios mai ales în timpurile noastre. „De fapt”, subliniază autorul „ceea ce trebuie să luăm în serios este această zi, această perioadă şi timpurile noastre. Trăim adesea într-o lume de vis, fără a lua suficient în serios ameninţările şi provocările timpurilor noastre. Sunt creştini care cred că îl pot lua pe Isus în serios, dar fără a da prea multă atenţie la ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Spiritualitatea lui Isus a fost total contextuală. Isus a citit semnele timpurilor sale şi i-a învăţat şi pe cei care l-au urmat să facă la fel. Îl luăm pe Isus în serios atunci când, printre altele, începem să citim semnele timpurilor noastre cu onestitate şi cu sinceritate.”
Cartea este împărţită în patru părţi. În partea I, „Semnele timpurilor noastre”, autorul îşi expune propriile sale viziuni asupra semnelor timpurilor noastre. În partea a II-a, „Spiritualitatea lui Isus”, autorul şi-a focalizat atenţia asupra spiritualităţii proprii a lui Isus. Problema principală pe care o abordează nu este viaţa lui Isus, nici măcar învăţăturile sale, ci spiritualitatea sa, autorul vorbind despre Dumnezeul personal al lui Isus. În partea a III-a, „Actuala transformare personală”, şi partea a IV-a, „Isus şi experienţa uniunii”, autorul prezintă practicabilitatea trăirii în contextul unei spiritualităţi inspirate de Isus în zilele noastre. Lectura acestei cărţi, pe lângă convingerea că Isus transformă continuu omenirea, ne ajută să înţelegem şi să pătrundem mai bine spiritualitatea lui Isus, ancorată de deplin în Dumnezeu Tatăl, Creatorul şi susţinătorul universului.