Sfinţirea bisericii greco-catolice din Bădăcin
27.07.2010, Oradea (Catholica) - Duminică, 25 iulie 2010, a fost sfinţită noua biserică cu hramul Întâmpinarea Domnului care va deservi comunitatea greco-catolică din Bădăcin, jud. Sălaj, aflăm de pe BRU.ro. Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea, a fost întâmpinat în localitate de către pr. paroh Cristian Borz şi un sobor de 23 preoţi, numeroşi credincioşi, precum şi de autorităţi locale, judeţene şi parlamentari. De asemenea, a participat şi pr. Matei Boilă, strănepotul lui Iuliu Maniu din partea surorii acestuia, Elena.
În cuvântul de învăţătură, referindu-se la Evanghelia zilei, Preasfinţitul Virgil a spus: „Corabia pe care se aflau Isus şi apostolii poate fi interpretată în mai multe moduri. Corabia din pericopa evanghelică este corabia vieţii noastre. Oare prin câte furtuni trecem prin viaţă? Avem furtuni şi în sufletele noastre. Toate încercările din exterior şi din interior conduc corabia vieţii noastre în derivă. Dar să avem curajul lui Petru care a spus: Doamne, miluieşte-ne, cine ne poate sta împotrivă? Corabia reprezintă şi Biserica, Una, Sfântă. Oamenii au fost cei care au sfâşiat cămaşa lui Hristos. Biserica a fost năpăstuită, dar rămâne mereu Una şi Sfântă chiar dacă noi o denumim cu alte denominaţiuni”. Făcând aceeaşi analiză simbolică a furtunii, Preasfinţitul Episcop Virgil a afirmat că „aceasta simbolizează problematica Bisericii noastre. Oare cum de a cerut Dumnezeu Bisericii acest martiriu prin care a trecut şi mai trece? Când furtuna este mare, Dumnezeu salvează corabia. Nicidecum noi, oamenii, nu putem salva corabia în faţa furtunii”.
Preasfinţitul Virgil a dorit să pună în evidenţă modul în care Dumnezeu a acţionat asupra comunităţii greco-catolice din Bădăcin: „Cine s-ar fi gândit că la Bădăcin va mai fi o comunitate greco-catolică? Toţi cei care vorbeau în perioada comunistă despre Iuliu Maniu şi despre Biserica Greco-Catolică erau persecutaţi. Îl avem aici printre noi pe pr. Matei Boilă, care poate depune mărturie în acest sens. Faptul că astăzi sfinţim această Biserică este un semn palpabil că această corabie este în mâinile Domnului”. Pentru că marele om politic Iuliu Maniu a fost fiul Bădăcinului, Preasfinţia Sa a adăugat: „Nu putem să trecem cu vederea o mare personalitate a Bădăcinului care a fost Iuliu Maniu. Fiecare român are datoria să treacă cel puţin o dată în viaţă pe la Bădăcin. La fel cum se merge în Ţara Sfântă, la Ierusalim sau Roma trebuie să mergem la Bădăcin. Iuliu Maniu a fost un reprezentant al neamului românesc pe care dumneavoastră trebuie să-l purtaţi în suflet”.
În încheierea cuvântului său, Preasfinţitul Virgil i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la construcţia acestui lăcaş de cult şi a mărturisit că va depune toate eforturile pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin pentru că „acolo sunt rădăcinile noastre, iar noi putem spune ceva în istorie dacă avem rădăcini”. Apoi a mulţumit Fecioarei Maria şi a rugat-o să ne ajute „când valurile vieţii sunt puternice”. În continuare a luat cuvântul pr. Cristian Borz, care a mulţumit Bunului Dumnezeu, Preasfinţitului Virgil şi tuturor celor care au contribuit la ridicarea şi finalizarea construcţiei. Piatra de temelie a Bisericii a fost pusă pe data de 18 aprilie 2004. Biserica a fost construită pe un teren dăruit în anul 1933 parohiei de către Iuliu Maniu, cu scopul ca pe acel teren să se construiască un lăcaş de cult şi o şcoală. Iuliu Maniu a reuşit să construiască şcoala care a fost sfinţită de către Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu în anul 1937.
Pr. Matei Boilă a luat şi el cuvântul, spunând: „În timpul în care persecuţia comunistă se manifesta violent şi Biserica noastră nu înceta să-şi dea obolul, de multe ori de sânge, eram încrezător în biruinţa ei. Dar a venit anul 1989 cu pseudo-libertatea lui şi persecuţia a luat forme mai viclene, dar foarte eficace, profitând de ceea ce, aparent, era epuizarea resurselor ei, copleşită de slăbiciunile din interior, care o fac mai vulnerabilă la săgeţile celui viclean. Bădăcinul a fost locul unde aceste zbateri ale celui viclean s-au manifestat mai puternic”. Pentru meritele deosebite şi pentru efortul depus în slujba credincioşilor din parohie, pr. Cristian Borz a primit din partea Preasfinţitului Virgil crucea pectorală. La finalul Liturghiei, comunitatea din Bădăcin i-a invitat pe toţi participanţii la o agapă fraternă.