Pelerinajul Vicariatului de Bucureşti
14.09.2010, Bucureşti (Catholica) - În fiecare an, în primele zile ale luni septembrie are loc pelerinajul Vicariatului greco-catolic de Bucureşti. Anul acesta, pelerinii greco-catolici din capitală şi-au îndreptat paşii spre Ţara Sfântă, unde cei mai mulţi dintre participanţi au mers pentru prima dată. Partea logistică a fost organizată de pr. Dan Florian Popescu şi biroul său de pelerinaje Ad Astra pilgrims. Ghidul local în Israel a fost pr. Cristian Văcaru din Dieceza de Iaşi, aflat de mai mulţi ani în Ţara Sfântă. Experienţa de anul acesta a avut un punct deosebit prin reculegerea sufletească propusă de rectorul Colegiului Pio Romeno de la Roma, pr. Claudiu Pop, aflăm din relatarea de pe BRU.ro semnată de PS Mihai Frăţilă, Vicarul Bucureştilor.
Sosiţi în seara zilei de 1 septembrie 2010 la aeroportul din Tel Aviv, pelerinii s-au îndreptat spre Betleem unde, încă de a doua zi, au vizitat Bazilica Naşterii Domnului, locul păstorilor, Grota laptelui şi Carmelul. Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica melchită greco-catolică alături de pr. protopop Liviu Oţoiu şi pr. Constantin Oltean, prezenţi în pelerinajul vicarial. Următorul popas, începând cu ziua de 3 septembrie, s-a concentrat la Ierusalim, pornind de la locul Înălţării Domnului, apoi cu biserica „Tatăl nostru” şi venind spre Gheţimani, unde pelerinii au celebrat crezul lor în jurul Pătimirii Domnului. Coborând în valea Iozafat (a Gheenii) s-au îndreptat spre mormântul Maicii Domnului şi apoi spre Muntele Sion, unde se află biserica ridicată de benedictinii germani care comemorează Adormirea Preacuratei.
Au continuat apoi cu sala Cenacolului, locul Cinei de Taină, şi Bazilica Sfântului Mormânt, unde în capela Cruciaţilor s-a celebrat Sfânta Liturghie. Sâmbătă, 4 septembrie, au vizitat Betania, locul unde se afla casa lui Lazăr şi a surorilor sale. Paşii i-au purtat apoi spre Ierihon, unde au avut ocazia de a vedea un imens sicomor care îl amintea pe Zaheu vameşul, şi spre Marea Moartă. Seara târziu au contemplat maiestatea Zidului Plângerii, unde credincioşii evrei obişnuiesc să se roage. Duminică, 5 august, s-au vizitat ruinele imensei piscine Betezda, loc al minunilor lui Isus, precum şi biserica Sfânta Ana, unde tradiţia pune casa unde s-a născut Maica Sfântă. Sfânta Liturghie a fost celebrată la catedrala melchită, unindu-se rugăciunea cu fraţii greco-catolici arabi. În continuare itinerariul a inclus bisericile Ecce homo şi Biciuirea Domnului, pe locul altădată cunoscut ca fiind „pardosit cu pietre”, Gabbata.
Luni pe 6 septembrie, dis de dimineaţă, s-a mers pe drumul Calvarului, făcându-se rugăciunea Calea Crucii. Sfânta Liturghie s-a celebrat pe locul unde altădată se afla casa lui Caiafa, la biserica asumpţionistă Sfântul Petru, care aminteşte lepădarea sa de Domnul. Aici s-a coborât pentru un scurt moment de linişte şi rugăciune în arealul cisternei unde, în noaptea de joi spre vineri, Domnul a fost închis înainte de a fi condus în pretoriu, la Pilat. Vizita a continuat în afara Ierusalimului cu Ein Karen, locul unde Fecioara şi-a vizita verişoara, pe Elisabeta, şi a intonat imnul Magnificat. Marţi dimineaţa, pe 7 septembrie, pelerinii au pornit spre Ierihon şi spre valea Iordanului, pentru a se îndrepta spre Galileea. În drumul lor, trecând pe lângă valea Hozevei, au urcat o culme stâncoasă pentru a contempla puternica imagine a deşertului unde Isus s-a lăsat ispitit de cel rău.
Pelerinajul a continuat apoi cu locurile sfinte ale Galileii: Muntele Taborului, Cana, unde s-a celebrat binecuvântarea soţilor prezenţi şi s-a celebrat Sfânta Liturghie. Au păşit apoi în locurile sfinţite de prezenţa Sfintei Familii la Nazaret, unde am participat la Rozariul vieţii ascunse a lui Isus, celebrat la Bazilica Bunei Vestiri. A doua zi, 8 septembrie – de Naşterea Maicii Sfinte – au celebrat Sfânta Liturghie pe muntele unde Isus a ţinut cunoscuta predică. S-au închinat apoi la locul Înmulţirii pâinilor şi al profesiunii apostolului Petru, care este reconfirmat Păstor după Înviere, prin tripla mărturie a iubirii pentru Domnul. Au coborât spre Cafarnaum, vizitând biserica construită pe casa Sfântului Apostol Petru şi au parcurs cu vaporul câţiva kilometri pe Lacul Ghenizaretului. În ultima zi a pelerinajului, joi, 9 septembrie, s-au rugat în biserica Sfântul Iosif de la Nazaret, locul unde Isus a locuit până la arătarea sa în public, vizitând apoi Fântâna satului şi vechea Sinagogă.
În finalul relatării sale, PS Mihai afirmă: „Anul acesta închinarea la locurile unde Fiul lui Dumnezeu a venit şi a trăit în lume, murind şi înviind pentru noi ca să avem viaţă veşnică, ne-a oferit privirea cerului asupra a ceea ce Biserica ne oferă de fapt zi de zi! În lumea noastră, în care se constată semnele declinului demnităţii interioare ne confruntăm cu o prăbuşire a modestiei, pierderea proporţiilor, dar mai ales refuzul adevăratelor valori, pelerinajul nostru în Ţara Sfântă vine într-un fel să conteste acest tip de existenţă. A fost o intrare în familia şi locurile lui Isus. Isus ne spune că mama lui şi fraţii săi sunt toţi aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc, adică îl fac ziditor, viu… Desigur, Isus nu ne-a lăsat o carte, ci pe El însuşi, dar fiecare pelerinaj este într-un anumit fel arătarea drumului credinţei, unde Dumnezeu conduce paşii noştri spre lucrarea sa minunată. De aceea şi cu această ocazie ne-am aventurat în călătoria noastră pe un tărâm al libertăţii interioare al cărei autor este numai harul Domnului. Adversităţile, oboseala, ieşirea din siguranţa locurilor pe care le ştim, ne-au amintit că acest lucru nu este posibil fără binecuvântarea Cerului”.