Sfinţii sunt cei care schimbă lumea
16.09.2010, Vatican (Catholica) - Sfinţii sunt cei care schimbă lumea, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea, numindu-i pe aceştia „marii binefăcători ai omenirii”, în cadrul audienţei generale de miercuri, 15 septembrie 2010. Papa a reflectat asupra Sf. Clara de Assisi, la care s-a referit ca la una dintre cei mai iubiţi sfinţi din istorie. Sfântul Părinte a vorbit despre rolul sfintei ca mireasă a lui Cristos, şi despre felul în care ea a reflectat astfel identitatea Bisericii. „Asemenea Clarei şi colegelor sale, nenumărate femei în decursul istoriei au fost fascinate de iubirea faţă de Cristos care, în frumuseţea Persoanei Sale divine, umple inima lor. Şi Biserica întreagă, prin intermediul misticei vocaţii nupţiale a fecioarelor consacrate, apare ceea ce va fi pentru totdeauna: Mireasa frumoasă şi curată a lui Cristos”.
Pontiful a arătat de asemenea faptul că Clara a fost o deschizătoare de drumuri: a fost atât de convinsă de nevoia de sărăcie ca un principiu de bază al spiritualităţii franciscane încât a obţinut permisiunea pentru ea şi pentru surorile ei de a nu deţine absolut nimic. Aceasta a fost o excepţie la legislaţia canonică de atunci, a arătat Papa Benedict al XVI-lea, dar autorităţile i-au aprobat cererea, „apreciind roadele de sfinţenie evanghelică ce se recunoşteau în modul de a trăi al Clarei şi al surorilor sale”.
Sfântul Părinte a mai reflectat asupra poziţiei femeilor în Biserică, aşa cum se vede în viaţa Clarei: „În secolele din Evul Mediu, rolul femeilor nu era secundar, ci considerabil. În această privinţă, merită de amintit că Sfânta Clara a fost prima femeie în istoria Bisericii care a compus o Regulă scrisă, supusă aprobării Papei, pentru ca să fie păstrată carisma Sfântului Francisc de Assisi în toate comunităţile feminine care fuseseră înfiinţate deja în număr mare în timpurile sale şi care doreau să se inspire din exemplul lui Francisc şi al Clarei”.
Papa a prezentat-o pe Clara şi ca model pentru practicarea eroică a virtuţilor „care ar trebui să deosebească orice creştin: umilinţa, spiritul de evlavie şi de pocăinţă, caritatea. Deşi era superioară, ea dorea să slujească personal surorile bolnave, supunându-se chiar şi celor mai umile treburi: de fapt, caritatea depăşeşte orice rezistenţă şi cel care iubeşte face orice sacrificiu cu bucurie”. Episcopul Romei a afirmat că într-adevăr sfinţii îşi aduc o contribuţie importantă în lume: „Sfinţii sunt cei care schimbă lumea în mai bine, o transformă în mod durabil, punând în ea energiile pe care numai iubirea inspirată din Evanghelie le poate trezi. Sfinţii sunt marii binefăcători ai omenirii!”