Prima celebrare liturgică din vizita Papei în Marea Britanie
17.09.2010, Glasgow (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe credincioşii scoţieni să fie o voce clară care să apere dreptul la a trăi într-o societate care promovează binele cetăţenilor săi, nu o „junglă” a libertăţilor arbitrare. Papa a spus aceasta când a celebrat, în ziua de joi, 16 septembrie 2010, o Liturghie în aer liber în Parcul Bellahouston, aflat la aproximativ 5 km de centrul oraşului Glasgow. În acelaşi parc a celebrat Liturghia şi Papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul vizitei sale în Scoţia din 1982. Pontiful german a sosit în 16 septembrie în Scoţia, începându-şi astfel vizita de patru zile în Marea Britanie, care va include un discurs adresat reprezentanţilor societăţii britanice, şi beatificarea Cardinalului John Henry Newman.
În predica sa de la Liturghia din Parcul Bellahouston, Papa Benedict al XVI-lea a abordat teme pornind de la progresul înregistrat în ecumenism, la evanghelizarea culturii, la nevoia de rugăciune pentru vocaţii la preoţie şi viaţa consacrată. Cu privire la rolul religiei în societate, Papa a subliniat contribuţia ei esenţială la libertate şi la binele public. „Evanghelizarea culturii este cu atât mai importantă în aceste vremuri, când o ‘dictatură a relativismului’ ameninţă să întunece adevărul neschimbător despre natura omului, despre destinul său şi binele lui ultim”, a declarat el. „Sunt unii care caută acum să excludă credinţa religioasă din discursul public, să o reducă la sfera privată sau chiar să o prezinte ca ameninţare la adresa egalităţii şi libertăţii. Şi totuşi, religia este de fapt un garant al libertăţii autentice şi al respectului, conducându-ne să vedem în fiecare persoană un frate sau o soră”.
Episcopul Romei a făcut astfel un apel la credincioşii laici la a-şi urma chemarea şi misiunea lor baptismală şi la a fi nu doar „exemple de credinţă în public”, ci şi promotori ai „înţelepciunii şi viziunii credinţei în spaţiul public”. „Societatea de astăzi are nevoie de voci clare care să promoveze dreptul nostru de a trăi, nu într-o junglă de libertăţi auto-distructive şi arbitrare, ci într-o societate care lucrează pentru adevăratul bine al cetăţenilor ei şi le oferă călăuzire şi protecţie în faţa slăbiciunilor şi fragilităţii lor. Să nu vă fie teamă să vă asumaţi această slujire faţă de fraţii şi surorile voastre, precum şi faţă de viitorul preaiubitei voastre naţiuni”.
Pontiful a vorbit despre un sfânt al Scoţiei, Sf. Ninian, celebrat chiar în această zi. Sfântului „nu i-a fost teamă să fie o voce unică”. „Pe urmele discipolilor pe care Domnul i-a trimis înaintea lui, Ninian a fost unul dintre primii misionari catolici care a adus semenilor săi britanici vestea cea bună a lui Isus Cristos”. Ninian a fost urmat şi de alţi sfinţi, care au inspirat de-a lungul secolelor credincioşii în transmiterea credinţei, a reflectat Pontiful. „Străduiţi-vă să fiţi demni de această măreaţă tradiţie!”, le-a cerut el pe scoţieni. „Fie ca îndemnul Sf. Paul din prima lectură să vă fie constant sursă de inspiraţie: ‘Neobosiţi în râvnă, înflăcăraţi de Duh, slujiţi Domnului. Plini de bucurie în speranţă, statornici în încercare, stăruiţi în rugăciune'”.