Invitaţie la aprofundarea prieteniei cu Dumnezeu
30.09.2010, Vatican (Catholica) - Mărturia unei sfinte din secolul al XIII-lea este o „puternică invitaţie” la intensificarea prieteniei cu Dumnezeu, în special prin rugăciunea zilnică şi Liturghie, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri, la audienţa generală pe care a dedicat-o Sf. Matilda de Hackeborn. Aceasta s-a născut în 1241 sau 1242, „în familia baronului de Hackeborn, una dintre cele mai nobile, bogate şi puternice din Turingia, înrudită cu împăratul Friedrich al II-lea”.
Ea s-a alăturat celebrei mănăstiri din Helfta, „în perioada cea mai glorioasă din istoria sa”. Pontiful a explicat că această mănăstire a dat mărturie despre „gloria monahismului germanic”, prin patru femei: două numite Gertrude (sora de sânge a Matildei şi sora sa religioasă, sr. Gertruda cea Mare) şi două Matilde (a doua fiind Matilda de Magdeburg). Matilda de Hackeborn a fost cunoscută ca „privighetoarea lui Dumnezeu”, a amintit Pontiful, şi a fost o femeie binecuvântată cu numeroase talente spirituale şi umane, printre care „darul divin al contemplaţiei mistice”. „Rugăciunea şi contemplaţia au fost terenul vital al existenţei ei: revelaţiile, învăţăturile, slujirea faţă de aproapele, drumul în credinţă şi în iubire îşi au aici rădăcina lor şi contextul lor.”
Episcopul Romei a amintit că Matilda a dus o viaţă de suferinţă, îngreunată de intensele ei penitenţe. De fapt ultimii opt ani ai vieţii ei au fost marcaţi de boală deoarece „când a venit ora în care Domnul a voit să o ia la El, ea i-a cerut să mai poată trăi în suferinţă pentru mântuirea sufletelor şi lui Isus i-a plăcut în acest ulterior semn de iubire”. Papa a vorbit despre viziunile şi învăţătura ei, îmbibate de limbajul biblic şi liturgic, semn al „profundei ei cunoaştere a Sfintei Scripturi, care era pâinea sa de toate zilele. La ea recurge în continuu, fie valorizând textele biblice citite în liturgie, fie scoţând simboluri, termeni, peisaje, imagini, personaje.” De fapt „rugăciunea personală şi liturgică, în special Liturgia Orelor şi Sfânta Liturghie s-au aflat la rădăcina experienţei spirituale a Sfintei Matilda de Hackeborn”.