Papa atrage atenţia asupra confuziei dintre adevăr şi falsitate
09.10.2010, Vatican (Catholica) - În lumea tehnologiei comunicaţiilor, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea, adevărul poate fi schimbat cu minciuna; realitatea poate fi confundată cu ceea ce este doar „virtual”. Papa a făcut această observaţie când a primit joi, 7 octombrie 2010, în audienţă participanţii la Congresul Mondial de patru zile despre Presa Catolică, organizat de Consiliul Pontifical pentru Comunicaţiile Sociale. Grupul de aproximativ 230 de jurnalişti catolici s-a reunit în Roma din 85 de naţiuni, şi au analizat provocările şi viitorul presei catolice, în particular în contextul lumii în schimbare a mass-media. Discursul Sfântului Părinte a urmărit să ofere „un cuvânt de încurajare” şi să îi ajute pe jurnalişti să continue cu „motivaţii reînnoite”.
El a privit la două elemente particulare din domeniul jurnalismului catolic: cuvântul scris în sine, cu actualitatea şi eficacitatea lui, în cadrul noului mod de comunicare caracteristic unei lumi globalizate. Al doilea punct a fost responsabilitatea specifică de a fi un jurnalist catolic, cu „angajarea zilnică de a parcurge calea maestră a adevărului”. Pontiful a reflectat asupra faptului că rolul jurnalistului însuşi se schimbă într-o lume în care, de exemplu, imaginile au dobândit o mai mare greutate în comunicaţii. Deşi există aspecte pozitive ale unei astfel de dezvoltări, Papa Benedict al XVI-lea a atras atenţia şi asupra faptului că imaginea „poate deveni şi independentă de real, poate da viaţă unei lumi virtuale, cu diferite consecinţe, dintre care prima este riscul indiferenţei faţă de adevăr”.
„Într-adevăr, noile tehnologii, împreună cu progresele pe care le aduc, pot face interschimbabile adevăratul şi falsul, pot să inducă la confundarea realului cu virtualul. În afară de aceasta, relatarea unui eveniment, fericit sau trist, poate să fie consumată ca spectacol şi nu ca ocazie de reflecţie. Căutarea căilor pentru o autentică promovare a omului trece atunci pe planul al doilea, pentru că evenimentul este prezentat în principal pentru a trezi emoţii. Aceste aspecte sună ca un semnal de alarmă: invită să se ia în considerare pericolul ca virtualul să îndepărteze de realitate şi să nu stimuleze la căutarea adevăratului, a adevărului”. Episcopul Romei a reflectat, însă, asupra faptului că jurnaliştii catolici au un punct forte în faptul că „credinţa creştină are în comun cu comunicarea o structură fundamentală: faptul că mijlocul şi mesajul coincid”.
Astfel Cuvântul Întrupat, a explicat Papa, este „în acelaşi timp mesaj de mântuire şi mijloc prin care mântuirea se realizează”. Acest concept, a afirmat el, este accesibil tuturor. Mai mult, a continuat Pontiful, Biserica este „un loc de comuniune” şi „semn şi instrument al chemării tuturor la comuniune”. În această lumină, a sugerat el, „presa catolică evocă în manieră mai directă, faţă de orice alt mijloc de comunicare, valoarea cuvântului scris. Cuvântul lui Dumnezeu a ajuns la oameni şi ne-a fost transmis şi nouă printr-o carte, Biblia. Cuvântul rămâne instrumentul fundamental şi, într-un anumit sens, constitutiv al comunicaţiei: el este folosit astăzi sub diferite forme, şi chiar în aşa-numita ‘civilizaţie a imaginii’ păstrează în întregime valoarea sa”.
„Timpurile pe care le trăim, deşi au o însemnată încărcătură pozitivă, deoarece firele istoriei sunt în mâinile lui Dumnezeu şi planul său veşnic se dezvăluie tot mai mult, rămân marcate şi de atâtea umbre”, a afirmat Pontiful. „Misiunea voastră, dragi lucrători din presa catolică, este aceea de a-l ajuta pe omul contemporan să se orienteze spre Cristos, unic Mântuitor, şi de ţine aprinsă în lume făclia speranţei, pentru a trăi demn ziua de astăzi şi a construi în mod adecvat viitorul. Pentru aceasta vă îndemn să reînnoiţi constant alegerea voastră personală pentru Cristos, luând din acele resurse spirituale pe care mentalitatea lumească le subevaluează, deşi sunt preţioase, ba chiar indispensabile”. În acest efort, i-a asigurat de rugăciunea şi binecuvântările sale pentru toţi cei care lucrează în presa catolică din lume.