Sarkozy doreşte să confirme colaborarea cu Biserica
09.10.2010, Vatican (Catholica) - Preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a vizitat vineri, 8 octombrie 2010, pe Papa Benedict al XVI-lea, pentru a confirma colaborarea constructivă cu Biserica Catolică, după divergenţele care au apărut în ultimele luni. Un comunicat dat de Sfântul Scaun a afirmat „dorinţa comună de a menţine un dialog permanent la diferite nivele instituţionale, şi de a continua colaborarea constructivă în problemele de interes comun”. Unele poziţii asumate de conducerea lui Sarkozy au cauzat o distanţare de catolicii francezi care l-au susţinut în alegerile din 2007.
Scânteia care a făcut ca Sarkozy să ceară audienţa – desfăşurată în biblioteca Sfântului Părinte timp de 30 de minute – a fost aprinsă în 22 august, când Papa i-a îndemnat pe pelerinii francezi adunaţi la Castel Gandolfo pentru rugăciunea Angelus de la amiază să accepte „diferenţele umane legitime”. Comentariul Pontifului a venit după ce preşedintele a anunţat expulzarea din Franţa a ţiganilor care majoritatea sunt de origine europeană. După audienţa de vineri la Papa, preşedintele şi consilierii săi s-au întâlnit pentru aproximativ o oră cu Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, şi cu Arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretar pentru relaţiile cu statele.
Potrivit comunicatului Sfântului Scaun, „discuţiile cordiale s-au concentrat asupra situaţiei politice internaţionale, incluzând procesul de pace din Orientul Mijlociu, poziţia creştinilor în diferite ţări, şi creşterea reprezentării regiunilor lumii în organizaţiile multilaterale. Atenţia s-a îndreptat apoi spre a sublinia importanţa dimensiuni etice şi sociale a problemelor economice, în lumina Enciclicei Caritas in Veritate”. Papa şi Sarkozy au mai reamintit vizita papală la Lourdes şi Paris din 2008, şi vizita preşedintelui Sarkozy la Vatican în anul anterior, ca semne ale colaborării pe care ambii caută să o promoveze, respectând sferele lor de competenţă.
După întâlnirea cu Cardinalul Bertone, Sarkozy şi delegaţia lui au intrat la ora 1 p.m. în Bazilica San Pietro, care a fost închisă pentru public. Preşedintele s-a oprit pentru câteva momente de rugăciune în Capela Preasfântului Sacrament, înaintea altarului Fecioarei Ajutorului Perpetuu şi a Altarului Confesiunii, la mormântul Sfântului Petru. Apoi a fost primit în capela Sf. Petronila de Cardinalul francez Jean-Louis Tauran, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Cardinalul s-a rugat „pentru poporul Franţei şi pentru conducătorii lui, de astăzi şi de mâine”, cerând „curaj şi perseverenţă pentru ca fiecare să poată analiza ce poate face singur sau cu ceilalţi în slujba aproapelui, pentru respectarea absolută a vieţii, a dreptăţii, a dreptului la muncă, la educaţie, a sănătăţii şi a mediului, a securităţii, pentru a-i primi pe persecutaţi şi pe imigranţi, şi pentru adevărul informaţiei, pentru pacea în pământul nostru şi în lume”.
După ce a părăsit Vaticanul, Sarkozy luat masa la Villa Bonaparte, sediul ambasadei franceze la Sfântul Scaun, în prezenţa Cardinalului Bertone. Preşedintele a ţinut un discurs, afirmând: „Franţa nu uită că are o istorie comună de 2.000 de ani cu Biserica şi că astăzi împărtăşeşte cu ea o inestimabilă comoară de valori morale, de cultură, civilizaţie, care au fost înscrise în identitatea sa. Biserica, cu mijloacele spirituale proprii ei [şi] Republica Franceză, cu mijloacele ei politice, slujesc multe cauze comune”, amândouă căutând „dreptatea”, „echilibrul”, „pacea”, „fraternitatea”. „Cred în distincţia dintre spiritual şi temporal ca principiu al libertăţii”, a spus el. „Cred în secularitate ca principiu al respectului. Dar Biserica nu poate fi indiferentă în faţa problemelor societăţii căreia îi aparţine ca instituţie, şi politica nu poate fi indiferentă în faţa evenimentelor religioase şi a valorilor spirituale şi morale. Nu există religie fără responsabilitate socială, nu există politică fără moralitate”.