Spania va fi prima care va beneficia de pe urma ZMT
11.10.2010, Vatican (Catholica) - „Dacă fiecare Zi Mondială a Tineretului este un cadou pentru toată Biserica, ea este un cadou în primul rând pentru Biserica locală care o găzduieşte”, a afirmat marţi, 5 octombrie 2010, Arhiepiscopul de Madrid. Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, care este şi preşedintele Conferinţei Episcopale Spaniole, a afirmat aceasta în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în dimineaţa acestei zile în Vatican, pentru a prezenta Ziua Mondială a Tineretului din 2011, ce se va desfăşura în perioada 16-21 august în Arhidieceza sa. Alocuţiunile susţinute în cadrul conferinţei de presă sunt publicate pe Ercis.ro. „La ZMT de la Madrid vor participa tineri din toată lumea, însă fără îndoială multe sute de mii vor fi spanioli. Noi vom fi primii beneficiari ai atâtor haruri”, a afirmat Cardinalul.
Spania este prima ţară care va găzdui ZMT pentru a doua oară. În 1989, Santiago de Compostela a fost oraşul gazdă; Cardinal Rouco era atunci Arhiepiscopul acelui oraş. „A organiza o Zi Mondială – o ştiu din experienţă – este o sarcină enormă. Însă sunt convins că dacă aceste milioane de ore de muncă sunt bine utilizate, sunt cea mai bună investiţie, pentru că sunt dedicate inimii misiunii Bisericii: a-l prezenta pe Isus noilor generaţii. Şi mai mult în circumstanţele de astăzi: este demonstrat că actuala criză nu este o criză economică, ci o criză a cărei rădăcină se află în criza de valori; şi că nu există nimic mai social şi asistenţial ca ZMT, datorită efectului catalizator pe care îl are în generozitatea şi vocaţia de slujire a tineretului. ZMT provoacă o mare mobilizare de tineri, care şterg praful depus pe credinţa lor şi îşi suflecă mâinile în slujirea celorlalţi”.
Istoria Zilelor Mondiale ale Tineretului, care se desfăşoară începând din 1985, „este istoria fascinantă a naşterii unei noi generaţii de tineri: tineri ai lui ‘da’ spus lui Cristos, ai adeziunii convinse la Biserică şi la Papa”, a afirmat Cardinalul Stanislaw Rylko, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Laici. Cardinalul a mai adăugat că acest eveniment este „o fotografie a unui tineret foarte diferit de clişeul difuzat de mass-media, ne arată un tineret însetat de valori autentice şi în căutarea unui sens mai profund al vieţii… În decursul ultimilor 25 de ani, ZMT au devenit un puternic instrument de evanghelizare a lumii tinerilor şi de dialog cu noile generaţii… Fiecare ZMT este o mare sărbătoare a unei credinţe tinere, epifania unei Biserici care regăseşte extraordinara sa forţă atractivă şi agregativă chiar şi faţă de generaţiile tinere. Însă proiectul pastoral care se află la baza ZMT nu se referă numai la tineri, ci la toată Biserica ce are nevoie în mod constant să fie stimulată de entuziasmul şi de elanul tipice credinţei tinerilor. Este un puternic suflu de speranţă de care Biserica – în mod special în zilele noastre – are atâta nevoie”.
Potrivit Episcopului auxiliar de Madrid, Cesar Franco Martinez, coordonatorul general al ZMT, „obiectivul nostru principal este relansarea activităţii pastorale cu tinerii. ZMT au devenit o oportunitate într-adevăr preţioasă pentru a face să ajungă la tineri mesajul creştin, nu numai în timpul desfăşurării lor ci şi în faza propedeutică. Roadele se înmulţesc cu cât este mai mare pregătirea… Planul pastoral este fundamentat pe Sacramente, îndeosebi pe Euharistie şi pe Reconciliere, şi pe Cuvântul lui Dumnezeu, şi în mărturia carităţii faţă de cei săraci, bolnavi şi cei mai nevoiaşi, aşa cum ne-a semnalat Papa Benedict al XVI-lea în Mesajul său de pregătire pentru ZMT de la Madrid”.