Din nou la examen cu Dumnezeu
13.10.2010, Bucureşti (Catholica) - tru fiecare preot care este chemat să fie portavocea şi colaboratorul lui Dumnezeu vine un moment când trebuie să se aşeze la un examen cu propria conştiinţă şi, mai ales, la un examen cu Dumnezeu. La fel ca în cazul celorlalte examene, şi pentru acesta are nevoie de exerciţiu, de studiu, de analiză, dar, înainte de toate, nevoie de un timp în care să fie liniştit pentru a intra în interiorul conştiinţei proprii, în suflet şi în inimă. Pentru un astfel de exerciţiu s-au adunat 22 de preoţi ai Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti la Mănăstirea Fraţilor Carmelitani Desculţi din Ciofliceni, Snagov, în zilele 12-14 octombrie 2010, citim în materialul semnat de pr. Vincenţiu Balint pe ARCB.ro.
Timp de trei zile aceştia şi-au propus, la sugestia părintelui iezuit Iulian Budău, „profesorul” exerciţiilor, să fie „egoişti”: „Vă îndemn chiar să fiţi ‘egoişti’ cu acest timp, să îl păstraţi pentru voi, să nu îl daţi altora decât numai lui Dumnezeu”. Sub călăuza Duhului Sfânt şi direcţionaţi de trei versete din Evanghelia după sfântul Matei: „Nu judecaţi, ca nu fiţi judecaţi” (7,1), „Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă. Luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi alinare pentru sufletele voastre” (11,28-29), preoţii au intrat într-un colocviu intim cu Dumnezeu cu scopul de a se redescoperi pe ei înşişi. Şi, pentru că totdeauna sunt ocupaţi cu misiunea lor, cu „a fi totul” pentru ceilalţi, acum ei trebuie să fie ocupaţi cu ei înşişi, pentru a-şi reîncărca motoarele cu care să continue munca la care au fost chemaţi şi aleşi de Dumnezeu.
Tema acestor exerciţii spirituale a fost „Cunoaşterea umanităţii plină de compasiune aşa cum a făcut Dumnezeu la început”. Ca linii directoare în studiul şi exerciţiile fiecăruia, părintele Iulian a propus, plecând de la pasaje din Sfânta Scriptură, puncte de pornire în contemplaţia sau meditaţia proprie ce au ca şi sprijin idei din lucrarea lui Marshall Rosenberg, „Comunicarea nonviolentă – Un limbaj al vieţii”, şi aspecte din viaţa lui Mahatma Gandhi, părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente, cu sfatul şi recomandarea ca exerciţiile să fie făcute întotdeauna la umbra Crucii, la picioarele lui Cristos răstignit.