Fecioara Maria, Maica Bunului Sfat – hramul Diecezei de Chişinău
16.10.2010, Chişinău (Catholica) - În sărbătoarea Preasfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, 14 octombrie 2010, Dieceza de Chişinău a sărbătorit-o pe sfânta Patroană cerească, în special într-un mod mai festiv, la Chişinău, citim pe situl CatolicMold.md. Ca în fiecare an, grupuri de pelerini au sosit din toate colţurile Diecezei la Chişinău împreună cu păstorii lor şi alţi 35 de preoţi invitaţi, pentru a participa la Sfânta Liturghie de hram, concelebrată de 4 Episcopi: PS Bronislaw Bernadski, Episcop de Odessa, Ucraina, PS Aleksander Kaszkiewicz, Episcop de Grodno, Belorusia, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, împreună cu Ordinariul locului, PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău.
În predica pe care a ţinut-o, PS Aleksander Kaszkiewicz a dorit să sublinieze rolul pe care trebuie să îl aibă devoţiunea sinceră şi curată a fiecărui creştin faţă de Maica Domnului, cea care L-a născut, L-a asistat în lucrarea Sa mântuitoare, şi a continuat-o după înălţarea Sa la ceruri. Reliefând rolul Mariei în viaţa lui Isus şi a contemporanilor Săi, Episcopul de Grodno a remarcat locul fundamental al mariologiei în Biserica lui Cristos: acel „faceţi tot ce vă va spune” de la nunta din Cana a rămas o frază centrală în istoria mântuirii şi trebuie să îşi găsească locul şi în familiile noastre moderne. Episcopul a amintit de vremurile grele pe care creştini de pe aceste meleaguri, dar şi din Belarus, le-au avut de înfruntat, şi felul în care rugăciunea lor arzătoare i-a ajutat în contexte de viaţă în care Dumnezeu era interzis; erau vremuri când nimeni nu se gândea la un viitor liber. Astăzi omul modern este „bruiat” de tot felul de căi şi mijloace care pretind să îi ofere adevărul, dar nu o fac: cuvintele pe care ni le adresează Maica Bunului Sfat, rămân valabile şi pentru noi, creştinii contemporani, pentru a descoperi locul lui Dumnezeu în viaţa noastră şi vocaţia personală la mântuire.
La sfârşitul Liturghiei, parohul catedralei, Mons. dr. Benone Farcaş, a recitat rugăciunea către Fecioara Maria, Maica Bunului Sfat. În continuare a avut loc ritualul de sfinţire a noii orgi dăruite Catedralei de către un grup de binefăcători din Germania, între care un rol determinant l-au avut pr. Markus Dordelman, pr. Karl Balkenhol şi Friederich Fleiter, constructor de orgi. Instrumentul a fost construit iniţial în 1977 de către Friedrich Fleiter pentru parohia catolică Sf. Bonifaciu din Munster. Pe 3 iulie în acelaşi an, orga a fost sfinţită pentru prima dată. După ce a fost scoasă din uzul sacru, comunitatea din Munster a dăruit orga Catedralei din Chişinău. Ritul de sfinţire a noii orgi a fost celebrat de către PS Aurel Percă împreună cu episcopul de Chişinău, cu această ocazie fiind postată o plachetă care aminteşte în limba germană acest eveniment remarcabil. A urmat un scurt recital de orgă, susţinut de organistul Ludwig Wegesin, din Billerbeck, Germania, presărat cu piese corale pregătite de corul Catedralei.