Muzica este mereu prezentă în viaţa Bisericii
17.10.2010, (Catholica) - Sâmbătă, 16 octombrie 2010, la ora 11 în Aula Episcop Anton Durcovici Auditorium maximum a Institutului Romano-Catolic „Sf. Tereza” din Bucureşti a avut loc inaugurarea Institutului Ecumenic de Muzică Sacră Bucureşti la care au participat elevi, studenţi şi profesori ai proaspetei instituţii. La eveniment a fost invitat şi a ţinut un cuvânt de învăţătură şi IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, aflăm de pe ARCB.ro.
Această instituţie de învăţământ se doreşte să fie „un instrument pastoral de formare muzicală, liturgico-spirituală şi culturală, înfiinţat cu scopul de a promova activităţile legate de slujirea liturgico-muzicală atât pentru ritul roman cât şi pentru ritul bizantin, valorizarea şi promovarea patrimoniului muzical religios românesc şi internaţional, promovând astfel, în spirit ecumenic, unitatea spirituală a creştinilor de ambele rituri şi colaborarea fraternă pentru mai marea laudă adusă lui Dumnezeu”. Astfel a prezentat noul Institut Sr. Carmen Petcu, călugăriţă în Congregatio Jesu, unul dintre fondatorii acestei instituţii. Institutul cuprinde Secţia de Cânt gregorian (3 ani), Secţia de Orgă şi Dirijat de cor (3 ani), Secţia de Muzică Bizantină (3 ani) şi Secţia de muzică sacră pentru copii (cu vârsta între 6-14 ani).
Evenimentul de la Institutul „Sf. Tereza” a început printr-un moment de rugăciune condus de IPS Ioan Robu, în compania cântecelor interpretate de un grup de copii care au încântat prin glasul lor. În cuvântul său, Păstorul Arhidiecezei de Bucureşti a încurajat această iniţiativă dorind ca pe viitor cei care se vor înscrie la aceste cursuri să devin la rândul lor formatori şi animatori pentru celebrările liturgice din Arhidieceză. „Totdeauna cântecul este prezent în viaţa Bisericii. Muzica nu a părăsit niciodată tradiţia bimilenară a Bisericii; a fost mereu prezentă”, a spus Arhiepiscopul de Bucureşti, şi, de aceea, „felicit pe sora Carmen că a avut această idee care poate să îmbogăţească cu muzică frumoasă la celebrările liturgice şi în afara ei”.
Totodată Arhiepiscopul a avertizat şi de pericolul de astăzi când corul nu mai însoţeşte cântarea credincioşilor şi devine solist. „Corul trebuie să încurajeze mulţimea credincioşilor să cânte”, a precizat Înaltpreasfinţitul. „Momentul acesta în care se înfiinţează această şcoală de muzică este foarte bun pentru că avem nevoie în parohiile noastre de o persoană sau de persoane pregătite din punct de vedere muzical pentru a însoţi comunitatea credincioşilor din acest punct de vedere.” Alte informaţii şi detalii asupra cursurilor pot fi obţinute de la sr. Carmen Petcu CJ, email carmencj2000@yahoo.it sau consultând situl: www.iems.ro.