Sfântul Toma şi Euharistia astăzi
22.10.2010, Roma (Catholica) - aristia este tema despre care va discuta Societatea Internaţională Toma de Aquino la întâlnirea anuală programată la Roma pe 5 noiembrie 2010, la Universitatea Pontificală Sfântul Toma „Angelicum”. Alegerea temei a pornit de la discursul ţinut de Papa Benedict al XVI-lea în timpul audienţei generale din 2 iunie, în care l-a definit pe Sfântul Toma de Aquino ca „un suflet în mod rafinat euharistic”, amintind de compunerea textelor liturgice pentru sărbătoarea Corpus Domini, delegată lui de Papa Urban al IV-lea.
Pornind de la reflecţia teologică a Sf. Toma de Aquino, participanţii la întâlnire vor reflecta asupra unor aspecte ale temei despre Euharistie: scripturistice, teologice, liturgice, artistice. Întâlnirea se va încheia pe 6 noiembrie cu o vizită la Domul din Orvieto şi Bolsena, în amintirea miracolului euharistic. Pentru a cunoaşte mai bine motivele şi conţinuturile interesantei întâlniri, agenţia Zenit l-a intervievat pe părintele Vincenzo Benetollo. Interviul a apărut în traducere pe Ercis.ro.
– Cum şi de ce aţi ales Euharistia ca temă de reflecţie pentru întâlnirea anuală a SITA?
– Înainte de toate pentru că Euharistia este inima vieţii creştine, deci este mereu actuală. Cu acest sacrament Isus prelungeşte printre noi, în mod sacramental, pătimirea, moartea şi învierea sa pentru ca şi noi, în el, să trăim zi de zi pătimirea, moartea şi învierea noastră. Un alt motiv este că Sfântul Toma, la care face referinţă Societatea Internaţională Toma de Aquino (SITA), este încă maestrul nedepăşit al teologiei euharistice. Gândiţi-vă, numai ca să dau un exemplu, că învăţătura sa despre transubstanţiere este aşa de precisă încât Conciliul Tridentin şi-a însuşit-o.
– Secularizarea şi slăbirea practicii religioase care a atins Biserica Catolică în perioada de după Conciliu a influenţat în mod negativ cunoaşterea şi frecvenţa la Euharistie. Era aşa şi în timpurile Sfântului Toma? Şi în ce mod Sf. Toma de Aquino explică şi îi invită pe credincioşi la Euharistie?
– Fără îndoială că orice slăbire a credinţei se traduce imediat într-o apreciere mai mică a acţiunii Bisericii şi a sacramentelor sale, mai ales a celui mai important sacrament, adică Euharistia. Evul Mediu, în general, avea o credinţă care muta munţii din loc, adică el construia catedralele. Opera Sfântului Toma a fost eficace mai ales în asta. El, care a dat cele mai adecvate explicaţii teologice ale sacramentului, nu a produs numai concepte abstracte, ci a transmis în scrieri şi sentimentul său şi pasiunea sa de suflet îndrăgostit de sacrament. Pentru a avea o confirmare e suficient să ne rugăm cu imnurile sale euharistice, care nu întâmplător au devenit patrimoniul unic, şi aproape exclusiv, al spiritualităţii euharistice.
– Care este actualitatea şi eficacitatea învăţăturilor Sf. Toma astăzi?
– În Euharistie este cuprins misterul şi forţa creştinismului. Misterul Pătimirii Fiului lui Dumnezeu şi iubirea Domnului faţă de omenire.
– În ce mod întâlnirea va încerca să ilustreze fundamentele Euharistiei?
– Întâlnirea va prezenta nucleul învăţăturii Sf. Toma despre misterul euharistic. Va prezenta şi câteva îmbogăţiri istorice, liturgice şi exegetice. Dar întâlnirea va vrea să sublinieze şi că Euharistia se înţelege şi se pătrunde în măsura în care se iubeşte, pentru că Euharistia este viaţă, este iubire care se dăruieşte, este Dumnezeu care vrea să întâlnească creatura sa inimă la inimă.
– Printre aprofundările scripturistice, teologice, liturgice, există şi calea frumuseţii artistice recomandată de Sfântul Părinte şi care pare foarte eficientă. Care este părerea dumneavoastră în această privinţă?
– Euharistia este darul cel mai mare, cel mai frumos şi cel mai sublim pe care Dumnezeu l-a lăsat omenirii. Or, pentru a exprima sublimul, noi oamenii nu avem altceva decât arta în diferitele sale forme, cum ar fi poezia, muzica, pictura, etc. Arta are marea calitate de a înălţa nu numai mintea, ci şi inima şi sentimentul, aşa încât efectul său se aseamănă cu acela al răpirii din realitatea în care trăim.
– Cu privire la vizita programată de voi la Domul din Orvieto unde a avut loc unul din cele mai cunoscute miracole euharistice, ştiţi că şi astăzi unii studioşi germani pun la îndoială acel eveniment ieşit din comun. Ce părere aveţi de asta?
– Cred că trebuie să redevenim mai simpli, conform îndemnului evanghelic, pentru că nici un miracol nu este evident pentru cei care au inima închisă sau îndepărtată. Dar aşa era şi în timpurile lui Isus.