Vizita decanilor Arhiepiscopiei de Viena în Vicariatul de Bucureşti
31.10.2010, Bucureşti (Catholica) - Pe data de 28 octombrie 2010, în Vicariatul de Bucureşti, la invitaţia Preasfinţitului Mihai Frăţilă, vicar general şi Episcop auxiliar de Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş, adresată Cardinalului Dr. Christoph Schonborn, Arhiepiscop de Viena, a sosit delegaţia decanilor Arhiepiscopiei de Viena, condusă de vicarul episcopal Karl Ruhringer. Cei 22 de preoţi din delegaţiei, reprezentând diferite decanate din Arhidieceza de Viena, au dorit să ia contact cu realitatea Bisericii Române Unite de pe teritoriul protopopiatului de Bucureşti.
Vizita a debutat în biserica vicarială Sfântul Vasile cel Mare, unde a avut loc recitarea rugăciunii Ora a IX-a şi Vecernia în limba germană. Alături de invitaţii străini s-au aflat preoţii din bisericile vicariatului, laici implicaţi în viaţa Bisericii, precum şi din partea comunităţii Bisericii Evanghelice Luterane – germane, dr. Daniel Zikeli, primpreot. După rugăciune a avut loc o recepţie în salonul de pe str. Dumbrava Roşie, urmat de un colocviu în care PS Mihai Frăţilă a răspuns la întrebările venite din partea invitaţilor. Printre temele de interes s-au numărat: relaţia Bisericii Greco-Catolice cu Bisericile Romano-Catolică şi Ortodoxă din România, supravieţuirea Bisericii Unite în clandestinitate în timpul regimului comunist, momentul istoric al unirii românilor din Transilvania cu Roma şi consecinţele Diplomei Leopoldine, identitatea formei liturgice de rit oriental.
În final, delegaţia a vizitat biserica Adormirea Maicii Domnului – Acvila, al doilea lăcaş reprezentativ pentru românii uniţi din Bucureşti. Oaspeţilor li s-a prezentat istoricul bisericii, moment în care au admirat pictura lăcaşului şi iconostasul recent restaurat. După o scurtă rugăciune, preoţii participanţi s-au recules în faţa osemintelor PS Vasile Aftenie, primul martir al Bisericii Unite. Această vizită a celei mai numeroase delegaţii străine sosite până acum marchează strânsa legătură a Vicariatului Greco-Catolic de Bucureşti cu Arhidieceza de Viena, iar pentru invitaţi a reprezentat o cunoaştere mai profundă a specificităţii bisericii locale. (Secretariatul Vicariatului de Bucureşti)